Nyheter

Man häktad i Kumlafallet

Örebro tingsrätt har häktat den 44-årige man som misstänks för sexualbrott mot en 13-årig flicka som tros ha tagit sitt liv i Kumla i fredags.
- Tyvärr ser vi ett samband mellan chatten och hennes självmord, säger åklagaren Pia Åsberg till TT.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2013
Foto: 

Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för flera sexbrott. Orsaken till häktningen är att domstolen anser att det finns risk för att mannen kan undanröja bevis och begå ytterligare brott.

Häktningen avsåg två av offren. De brotten ska ha ägt rum i Kumla och Örebro i mars och januari.

Brotten i Kumla mot den 13-åriga flickan som tros ha tagit sitt liv rubriceras som sexuellt tvång och utnyttjande av barn för sexuell posering. Det andra brottet som häktningen avser rubriceras som sexuellt ofredande.

Den 13-åriga flickan misstänks ha tagit livet av sig genom att hoppa framför ett tåg. Hennes död tros ha föregåtts av hot om att bilder på henne skulle läggas ut på nätet.

Flickan ska ha chattat med den misstänkta mannen dagarna innan hon tog sitt liv och det är då brottet mot henne ska ha ägt rum.

Enligt åklagaren Pia Åsberg finns ett samband mellan chatten och självmordet.

- Det framgår av chattsidorna, säger Åsberg.

Mannens nätalias - bealarsson97 - har hittats på andra chattsidor än Skype där det först var känt.

- Vad vi vet har brotten bara ägt rum på nätet, säger Pia Åsberg.

Bevisningen som polis och åklagare har består i spårning av chattsidor på Skype. De har även kunna spåra vilken person som låg bakom aliaset.

- När mannen greps beslagtogs hans mobiltelefon bland annat. Men vi saknar en dator. Han uppger att den blev stulen samma dag som han greps. Det kanske är bra för då finns det hopp om att hitta den, säger Åsberg.

Totalt sex målsägande har anmält mannen. De nya anmälningarna, som har kommit in under dagen, ska ha kommit från olika delar av landet, och det är inte klart hur gamla målsägandena är i de fallen.

Polisen befarar att många fler offer finns.

På en presskonferens i Kumla stadshus berättade Ulla Lundholm, tillförordnad kommundirektör i Kumla, i dag hur kommunen ger stöd till dem som berörs av händelserna

- Förutom det arbetet skolan lägger ner har kommunen stöttat elever och vuxna. Man har haft fritidsgården öppen och där har det funnits personer från posomgruppen för frågor och samtal. Man kommer att ha samtal och föreläsningar om nätmobbing och mobbing, sade hon.

Fokus under presskonferensen var annars Vialundskolan och den larmsignal som det här är för skolan som tidigare haft problem med elever som inte går dit och föräldrar som inte tycker att barnen har det bra. Rektorn Leif Rönnberg säger att han måste se sin bit i det hela men att man försöker föra ett normalt liv på skolan nu.

- Barnen måste känna sig trygga. Vi måste bli enade, säger han.

Den misstänkte 44-åringen, som tränar eller har tränat flicklag i fotboll i Göteborg, förnekar allt.

Åtal mot mannen ska vara väckt den 28 mars.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.