Nyheter

Många frågetecken i terrorutredning

Det finns många frågetecken i samband med utredningen av det planerade terrordådet i Köpenhamn.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2011
Foto: 

Men för tillfället vill varken den svenska eller danska säkerhetspolisen lämna några uppgifter.

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, fördömer i ett skriftligt uttalande all form av extremism:

"Jag, som alla andra, måste ta hotet och extremism - även islamsk extremism - på allvar".

Benaoudas dotter har barn med en av de misstänkta som häktats i Köpenhamn, Munir Awad. Han har tidigare suttit fängslad utomlands vid två tillfällen, en gång i Etiopien 2007 och en gång i Pakistan 2009. Vid båda tillfällena greps han tillsammans med Benaoudas dotter.

Tror på öppet samhälle

Helena Benaouda vill inte ställa upp för en intervju med TT. I stället skickade hon ett mejl sent på fredagskvällen.

Hon skriver att hon tror på ett öppet samhälle där alla har samma människovärde:

"Våldsam kriminell verksamhet och terrorism är en attack mot ett sådant samhälle och mot allt jag tror på, inklusive min religiösa tro, islam."

De män som häktats i Danmark och Sverige misstänkta för att ha förberett ett terrorattentat i Köpenhamn kommer nu att konfronteras av polisen med den tekniska bevisning som finns. Men Magnus Ranstorp, säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan, tror inte att de misstänkta kommer att säga något av värde.

- Det kan komma vissa förklaringar men jag tror inte att det kommer ge så mycket, de verkar rätt så garvade, säger han.

Säpo tiger

En obesvarad fråga är vem som har gjort rekognosceringen av platsen i Danmark. Eftersom Säpo har haft männen under bevakning under en längre tid är det osannolikt att de har gjort det själva.

Varken den svenska eller den danska säkerhetspolisen ville på nyårsafton berätta något om vad som händer i utredningen eller om det kommer bli några nya gripanden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.