Nyheter

Märkt varg skjuten

Under den andra dagen av årets vargjakt har de första vargarna skjutits i Värmland och Västra Götaland och jakten är åter igång i Dalarna. Men en av de vargar som sköts i går var märkt och Naturskyddsföreningen är kritisk.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2011
Foto: 

Under söndagsförmiddagen fälldes den första vargen av två tillåtna i Västra Götalands län. Den sköts i Melleruds kommun.

I Värmland sköts senare under söndagen tre vargar. Kvar får jägare skjuta ytterligare tre vargar i Värmland..

En av vargarna som jägare fällde i går var märkt. Det är beklagligt, tycker Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

- Det är olyckligt eftersom de djuren är viktiga, inte minst för forskningen.

Karlsson menar att det är fullt möjligt att undvika att märkta vargar skjuts.

- Vi menar att man inte ska ha licensjakt, utan ska man minska vargskador kan man ha skyddsjakt. Den sker på bestämda djur för att minska skador på till exempel boskap.

Flera vargar har skadeskjutits och fått spåras för att dödas.

- Det är också mycket mer sannolikt när man har licensjakt och tusentals jägare springer omkring i skogen, taggade att skjuta. Jag vet också att det finns de som inte tycker att det ska finnas varg i landet och de kanske hellre skjuter en gång för mycket än en gång för lite.

I Dalarna har vargjakten återupptagits i område 2 sedan det bedömts att den varg som det avlossades skott mot under gårdagen är oskadd. Därmed får jägarna fälla en varg till i området, som omfattar södra länet.

I Västra Götaland och Värmland fanns det även norska jägare som ville skjuta varg på den svenska sidan, uppger NRK. Men aktivister såg till att vargen inte stannade kvar och väntade på norrmännen. Vargarna sprang i motsatt riktning över gränsen, till den norska sidan i stället. De norska jägarna var upprörda av de svenska vargvännernas agerande.

Totalt fälldes nära hälften av de tilldelade 20 vargarna redan under lördagen, den första jaktdagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.