Medlarbud i tågkonflikten klockan 16
- Vi har en planering som innebär att vi tänker lägga en hemställan klockan 16 och begära att parterna svarar klockan 19, säger medlaren Leif Ohlsson.
Tågkonflikten är inne på sin tredje vecka utan att parterna, servicefacket Seko och arbetsgivarorganisationen Almega, kommit varandra närmare.
I går varslade tågfacket Seko om att utvidga sin strejk till att omfatta godsterminaler i Göteborgsområdet. Skulle konfliktvarsel mot Göteborgs hamn, som är Sveriges överlägset största, bryta ut får det stora ekonomiska konsekvenser. Nästan 30 procent av Sveriges utrikeshandel passerar där.
Cecilia Carlsson, kommunikationschef på Göteborgs Hamn, säger att 70 godståg per dygn trafikerar hamnbanan och riskerar därmed att drabbas av konflikten.
- En strejk där får stora konsekvenser för svenskt näringsliv, säger hon.
Sedan tidigare finns ett strejkvarsel mot pendeltågstrafiken i Stockholm, som träder i kraft på midsommarafton om ingen lösning nåtts innan dess. Enligt SL som ansvarar för kollektivtrafiken har man normalt omkring 300 000 påstigningar på pendeltågen. Sommartid går siffran ner till 180 000.
- Men nästa vecka är en mellanvecka. Det är fortfarande många som jobbar och som tar semester först i juli, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.
Ersättningsbussar kommer inte att sättas in eftersom det skulle "skulle vara att gripa in i konflikten", skriver SL på sin hemsida.
I Skåne, Halland och Blekinge står Öresundstågen still sedan konflikten först bröt ut. Normalt reser drygt 75 000 människor dagligen med Öresundståg. De resenärerna är nu hänvisade till lokaltåg och bussar, men i delar av Halland och Blekinge saknas alternativ.
Varslet omfattar också Kustpilen mellan Linköping och Kalmar, respektive Västervik samt Krösatågen som trafikerar bland annat Jönköping, Hässleholm, Halmstad och Oskarshamn. Tillsammans reser normalt uppemot 7 000 personer dagligen med de tågen.
Dessutom har sex LO-förbund, uppmanade av Seko, varslat om sympatiåtgärder i form av lokala arbetsblockader.
Själva konflikten gäller fackets krav på ett tak för hur långt Veolia - och andra tågentreprenörer - får bemanna tågen med timanställda och att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år. Veolia sade tidigare i år upp över 250 anställda lokförare och tågvärdar på Öresundstågen med möjlighet för dem att söka jobben igen, men enligt Seko med betydligt sämre villkor.
I torsdags lade medlarna i konflikten fram ett medlingsförslag som Almega sade ja till men Seko nej.
Följande fackförbund har varslat om sympatiåtgärder:
Elektrikerförbundet blockerar från den 23 juni allt arbete inom installationsavtalets tillämpningsområde på Tanum Shoppingcenter i Tanumshede.
Hotell- och restaurangfacket (HRF) stoppar den 25 juni all tågcatering från LSG Skychef.
Från samma datum tar Fastighetsanställdas förbund ut ISS städare på Billerud Korsnäs i strejk.
Fackförbundet GS blockerar från den 26 juni Strålfors Sveriges arbete med Skånetrafikens biljettsystem, det så kallade Jojo-kortet, och produktionen av SJ:s biljetter.
Medlemmarna i IF Metall i verkstaden hos Strömma Turism & Sjöfart lägger ned arbetet den 26 juni.