Nyheter

Polis haffade blind med infälld käpp

Att ha en ihopfälld blindkäpp innanför byxlinningen kan leda till att man blir haffad av polisen.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

Åtminstone i Halmstad, där en blind man nu anmält två poliser för tjänstefel.

De anmälda poliserna rusade fram och grep tag i den blinde när han stod utanför ett nöjesställe tillsammans med en ledsagare.

- Jag slet mig loss, det var en ren reflex. Jag förstod inte vad som hände. De grep tag i mig igen, och både jag och min ledsagare ropade att jag var blind, säger mannen till Hallandsposten.

Situationen lugnade sig när han tog fram den vita blindkäppen och fällde ut den, så att poliserna förstod att det inte var något vapen de sett sticka upp ur mannens byxor.

Mannen tror att polisernas bedömning kan ha påverkats av att han är välväxt och kortklippt. Men han reagerar framförallt på att de, som han uppfattade det, inte bad om ursäkt eller gav någon förklaring.

Den blinde mannen har även stoppats av polis vid två andra tillfällen på grund av den ihopfällda käppen.

- En gång stod jag vid bankomaten när en polis kom fram och berättade att någon ringt dem om en "beväpnad man", säger han till HP.

Mannens anmälan har överlämnats till riksenheten för polismål i Göteborg. Polisen i Halmstad vill inte kommentera ärendet, som nu granskas av en åklagare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.