Nyheter

Polis hämtar envisa smittspridare

Vid 56 tillfällen förra året begärde landets smittskyddsläkare tvångsundersökning enligt smittskyddslagen.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2012

Enligt Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm, handlar de allra flesta fallen om spridning av könssjukdomen klamydia.

– Det här är ovanligt ihärdiga smittspridare som trots upprepade kallelser, påminnelser och delgivning inte vill låta testa sig. Som en sista utväg hämtas de av polis och körs till närmaste vårdcentral, säger Åke Örtqvist till TT.

Tvångshämtning av polis för en sjukdom som klamydia är en onödigt hård åtgärd som inte har någon större effekt på smittspridningen. Det säger Fredrik Liljeros, professor i sociologi vid Stockholms universitet, till TT.

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att tvångshämtning har någon signifikant effekt på klamydia-epidemin. Alla matematiska modeller tyder på att det inte har det.

Könssjukdomen klamydia faller under smittskyddslagen och alla smittade som testas måste därför uppge sina senaste sexuella kontakter, så kallad kontaktspårning. Det typiska är att den smittades kontakter spåras ett halvår tillbaka i tiden.

– Personligen tycker jag att tvångshämtning är ganska kränkande åtgärd för en sjukdom som klamydia. Och vad är sannolikheten att en person som just hämtats av polis uppger sina sexuella kontakter i ett samtal med en sjuksköterska? I stället vore det bättre att undvika tvångsmedel och lägga resurserna på att smittspåra, som vi vet har effekt, längre tillbaka i tiden än vad som görs i dag, säger Liljeros.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.