Nyheter

Sågar regeringens korruptionsarbete

Regeringen saknar överblick över myndigheternas arbete mot korruption, anser Riksrevisionen.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2013

– Vi har både vaksamhet och förmåga att stå emot, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Riksrevisor Jan Landahl kritiserar på DN-debatt regeringen för att inte ha en samlad bild av hur myndigheterna arbetar med att förebygga korruption. "Detta är anmärkningsvärt med tanke på att flera myndigheter har upptäckt korruptionsfall under senare år", skriver han.

Han exemplifierar med uppmärksammade fall inom Kriminalvården, Migrationsverket och Försäkringskassan. Myndigheterna underskattar riskerna och tror att korruption inte kan förekomma hos dem. Landahl efterlyser tydligare krav på alla myndigheter från regeringen. Bland annat bör det finnas rutiner för hur personalen kan anmäla misstankar om korruption.

Fredrik Reinfeldt utesluter inte tydligare krav.

– Vi tycker nog att de instruktionerna till generaldirektörerna finns, men kan det på något sätt förstärkas ännu mer, så ska man aldrig utesluta det. Men utgångspunkten måste vara att vi inte uppfattar att vi har korruptionsproblem i nivå med vad som gäller i många andra länder, utan vi har nog både vaksamhet och förmåga att stå emot detta, säger Reinfeldt till TT.

Lisa Kron
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.