Nyheter

Schyman avgår som partiledare

Gudryn Schyman lämnar partiledarposten i Feministiskt initiativ, säger hon själv till Expressen. Hon sitter dock kvar i partiledningen.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2011
Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman.Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

- Det är svårt för någon att växa i skuggan av mig eftersom jag redan är så bekant för många, säger hon till tidningen.

- Jag vill bryta den här personfixeringen som har varit, säger Schyman till TT.

Hon säger att många nya krafter har strömmat till i Feministiskt Initiativ (FI) och att det därför också är dags att förnya på posten som talesperson. Schyman har dock inga åsikter om vem som ska ta över.

En annan orsak till att hon kliver tillbaka är att FI gjorde stora framgångar i kommunalvalet i Simrishamn, Schymans hemkommun. FI blev tredje största parti och Schyman sitter bland annat i fullmäktige, kommunstyrelsen och i kommunala bolag.

- Det är den andra anledningen, att jag behöver vara mycket mera närvarande och fokuserad på det kommunalpolitiska.

FI har fyra mandat i fullmäktige i Simrishamn, men de andra tre FI-representanterna är politiskt oerfarna, påpekar Schyman.

- I och med att jag är den enda som har partipolitisk erfarenhet och kommunalpolitisk erfarenhet så måste jag ta ledningen i arbetet.

I valet 2014 siktar FI på att nå mandat i fler kommuner och landsting, men partiet satsar också mot riksdagen. Schyman och FI i övrigt betonar vikten av att de fyra representanterna gör bra ifrån sig i Simrishamn.

- Det vi gör här blir ju också något slags skyltfönster för hela Feministiskt Initiativ.

Schyman tycker att det viktigaste hon gjort i FI var att starta partiet och att det behövdes en politiskt erfaren och stryktålig person för den uppgiften.

Hon förnekar att hon inför valet 2014 plötsligt skulle vara talesperson igen.

- Däremot kanske jag står på en riksdagslista.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.