Nyheter

Sju timmar magisk gräns för sömn

Människor som sover mer eller mindre än sju timmar per dygn, inklusive tupplur, löper ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, enligt en amerikansk studie.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2010

Att sova mindre än fem timmar per dygn mer än fördubblar risken att få diagnosen kärlkramp, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, enligt studien som genomförts av forskare vid universitetet i West Virginia och som publiceras i den medicinska tidskriften Sleep.

Men att sova mer än sju timmar ökar också risken för hjärtkärlsjukdomar.

Deltagare i studien som sov nio timmar eller mer löpte 1,5 gång större risk att utveckla sjukdomar i hjärta och blodomlopp.

Störst risk löper personer under 60 år som sover fem timmar eller mindre. Hos dem mer än trefaldigas risken att utveckla kardiovaskulära sjukdomar jämfört med dem som sover sju timmar. Risken är något mindre för kvinnor.

Få timmars sömn är kopplat till kärlkramp medan både för lite och för mycket sömn är kopplat till hjärtinfarkt och stroke.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.