Nyheter

Skånsk väg rasade mot hus

Polisen i Skåne varnar för trafikhinder i form av stora mängder vatten på södra delen av E 6. Utanför Trelleborg uppges en väg ha rasat i riktning mot ett hus.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2011

Problemen finns dels i höjd med Ängavallen, dels i höjd med Skegrie.

Enligt uppgift från SOS Alarm i Skåne ska en väg ha rasat strax norr om Anderslöv utanför Trelleborg.

- Vi har en styrka på väg dit just nu och vet inte hur det ser ut på plats. Enligt larmet ska vägen ha rasat mot ett hus, säger insatsledaren på räddningstjänsten i Trelleborg till TT.

Söndagens regnväder gjorde att en å vid skånska sydkusten hotade att svämma över i natt. Räddningstjänsten fick stänga av Kustvägen under flera timmar.

Dybäcksån vid Hörte söder om Skurup var överfylld och en fåra hade bildats i åkanten.

- Nu har vi stabiliserat åkanten och rensat utloppet under vägen, så att Kustvägen kan öppnas igen, sade Eva Ljungkvist, räddningsledare på plats, till TT vid fyra på morgonen.

Trafikverket rapporterar också att det har uppstått hål i vägbanan, dels på E 6 vid Saxtorp, dels på väg 117 vid Vittsjön.

- Vi har personal på plats och arbetet med att laga vägen pågår på bägge ställena, säger Nina Malm-Börstad, informatör på Trafikverkets regionkontor i Kristianstad.

Vid fyra-tiden i natt fastnade en bil i en vattensamling på väg 108 vid infarten till Trelleborg. Ingen person skadades, men ännu på förmiddagen var vägen avstängd mellan Västra Vemmerlöv och Gylle, rapporterar Skånepolisen.

Fem mindre vägar, främst i södra Skåne, hölls avstängda på förmiddagen och Trafikverket har ingen prognos för när de kan öppnas igen. Det kan vara stora vattensamlingar även på andra vägar och Trafikverket manar därför bilisterna i Skåne till allmän stor försiktighet.

- Det är stora mängder snö som smält undan relativt snabbt. Eftersom tjälen inte har släppt kan marken inte ta emot så mycket vatten, säger Nina Malm-Börstad.

Mildvädret i Skåne väntas pågå ett par dygn till, men från mitten av veckan räknar SMHI med minusgrader igen i hela landet.

Regnet och blidvädret ledde i går till att flera vägar i Skåne blev översvämmade, fick stängas av och kan öppnas först i dag. Värst drabbat var södra och sydvästra Skåne.

Många bostadshus och gårdar hotades av översvämning. Räddningstjänsterna i främst Trelleborg och Höganäs var ute och pumpade bort vatten. Personal från Räddningstjänsten Syd kämpade under söndagen med att hålla undan vattnet från en hotad kycklingfarm i Löddeköpinge.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.