Nyheter

Svårare få jobb i år

De lediga jobben kommer att minska i år och nästa år inom de flesta yrken. Antalet yrken med brist blir färre, enligt Arbetsförmedlingens jobbprognos för de två kommande åren.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012

Sysselsättningen väntas öka med bara 5 000 jobb i år, jämfört med en ökning på 90 000 jobb i fjol. Fast den stora generationsväxlingen har samtidigt inletts, och på fem till tio års sikt räknar Arbetsförmedlingen med brist på arbetskraft inom allt fler yrken.

Under 2013 väntas en nedgång, sysselsättningen väntas minska med 25 000 personer.

Industrin drabbas redan i år av den sviktande konjunkturen, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Antalet nya jobb minskar med 16 000, jämfört med förra årets ökning med 20 000.

– Vi kommer att förlora en del industrijobb under 2012. Det slår mot orter med tung industri, exempelvis i Småland och i delar av Västra Götaland, säger hon.

Däremot kommer det även i år att finnas ett behov av ny personal inom teknikyrken, speciellt data.

– Här ser man en bransch i stark tillväxt, och det kommer att bli brist på högskoleutbildade inom det området, säger Bermudez-Svankvist, som tycker att data- och teknikyrken är något att fundera på för unga som vill utbilda sig något som ger jobb.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.