Svårare få skolledigt för resor
Nu ser Skolverket över elevernas ledigheter. Och i Stockholm har skolorna redan skärpt tonen.
– Jag säger i princip nej till alla ansökningar om semesterledigheter, säger Annika Hedås-Falk, rektor vid Sofia skola i Stockholm.
Rektorer utsätts för växande tryck från föräldrar som begär ledigt för att barnen ska följa med på semesterresor under terminerna. Resebolagen lockar med lägre priser mellan skolloven och det finns tusenlappar att tjäna för den familj som passar på att resa under lågsäsong.
Resor före skolan
Men från Skolverkets sida ser man med oro på att resor får gå före skolarbetet. I förarbetet till skollagen nämns tre giltiga skäl till att få ledigt: vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Nu håller Skolverket på att arbeta fram allmänna råd för hur skollagens syn på frånvaro ska tolkas av skolorna.
– Vi får signaler från skolor om att rektorer upplever det som ett problem med föräldrar som susar iväg till någon varm plats med barnen, säger Johan Hultgren, jurist på Skolverket.
I Stockholms skolor har man redan börjat bli mer restriktiv med att ge ledigt.
– En del rektorer har mer eller mindre slutat att göra det och det har inneburit att det är ett mindre antal föräldrar som söker ledigt för att åka utomlands, säger Carina Hallqvist, grundskolechef i Stockholms stad.
Olovlig frånvaro
En del familjer sticker i väg ändå, trots ett nej från rektor.
– Då registreras det av läraren som olovlig frånvaro för den eleven, säger Carina Hallqvist, som tycker att det är bra att reglerna nu stramas upp:
– Det är ju skolplikt som gäller i grundskolan i Sverige och det är viktigt att eleverna är på skolan och gör allt de kan för att de ska kunna nå målen, säger hon.
Sofia skola har 730 elever, en rektor som kallar sig själv för sträng – och många föräldrar som undrar varför skolans policy kring ledigheter är så hård.
– Vi gör det för att värna elevernas rätt till utbildning, säger rektorn Annika Hedås-Falk.
Föräldrarna har argument som "vi har bara råd att resa under lågsäsong" eller "vi är flera familjer som alltid haft den här fjällveckan". Diskussionerna har varit många och ibland hetsiga – men de har burit frukt.
– Det blir färre som blir irriterade och fler som respekterar reglerna, säger hon.