Annons
Nyheter

Svårt för kvinnor att få ersättning

Det är svårare för kvinnor än för män att få ersättning för sjukdom från arbetsskadeförsäkringen, visar en granskning genomförd av Inspektionen för socialförsäkringen (IFS).
Nyheter • Publicerad 2 november 2011

Av de ansökningar från 2009 och 2010 som har granskats av IFS, visar det sig att 39 procent av männen beviljades ersättning, men bara 24 procent av kvinnorna, rapporterar SR Ekot.

Rensas statistiken från att kvinnor och män jobbar i olika yrken och andra faktorer som kan ha betydelse kvarstår dock bara en mindre skillnad mellan könen.

Annons

– Kvinnor som jobbar i industrin har exempelvis lättare att få ersättning. Vad man jobbar i för yrke är avgörande, säger Malin Josephson.

De könsmässigt olika ersättningarna skulle kunna ha med att det är farligare att jobba i traditionella mansyrken.

– Fast det kan vi inte svara på, säger Josephson.

Rent generellt är det enklare att få ersättning efter en arbetsplatsolycka än vid vardagligt nedslitande.

Ersättningsreglerna ändrades 2002 just för att rätta till skillnaderna mellan könen, men någon förändring har inte skett enligt myndighetens rapport.

Bland kvinnor är det vanligast att vård- och omsorgspersonal gör en anmälning. Besvär i rörelseorganen och psykisk ohälsa är vanligaste orsaken.

Bland männen är det poliser, militärer och fordonsmontörer som är flitigast, räknat per tusen anställda, på att anmäla arbetsskada. Besvär i rörelseorganen är den vanligaste orsaken till anmälan.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons