Nyheter

"Sverige bäst på trafiksäkerhet"

Antalet omkomna i trafiken på vägarna i fjol var på en historiskt låg nivå. Då omkom 270 personer. Sverige blir därmed med all sannolikhet det land i världen som har lägst antal omkomna i förhållande till befolkningens storlek.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2011
Foto: 

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm beskriver olycksutvecklingen på vägarna som fantastisk.

- Utvecklingen är helt unik. Otrolig. Vi får gå tillbaka hundra år i tiden för att hitta färre döda på vägarna. Sverige är fortfarande bäst i världen på trafiksäkerhet.

Gunnar Malm framhåller att det inte är en, utan flera åtgärder som förklarar nedgången, delvis har bilister sänkt farten, men han säger att det också går att bygga säkert.

- Bland åtgärderna är de mötesfria vägarna. Mitträckena har betytt mycket, säger han.

Samtidigt är antalet omkomna i järnvägstrafiken det högsta på tio år. I fjol omkom 109 personer i järnvägstrafiken. Endast en av de 109 var en tågpassagerare. Övriga omkom vid olyckor i plankorsningar och på spåren. Gunnar Malm är allvarligt oroad över olycksutvecklingen på järnvägarna.

- Vi måste bygga bort plankorsningarna och just nu diskuterar vi vilka åtgärder vi ska göra. Det är en stor utmaning att minska olyckorna med järnvägstrafiken.

Han betonar dock att det fortfarande är mycket säkert att åka tåg.

Under förra året dog 13 personer i så kallade plankorsningsolyckor. Samtidigt ökade också antalet självmord.

I stort sett alla olyckstyper på vägarna har minskat, det enda undantaget är bland cyklister. Även antalet svårt skadade minskade förra året kraftigt, med 15 procent, jämfört med 2009.

Nytt för i år är att självmord inte räknas in i den officiella olycksstatistiken utan redovisas separat. Antalet självmord uppskattas till 20 för 2010.

I december omkom preliminärt 17 personer i vägtrafiken, vilket är en av de lägsta siffrorna för en decembermånad. Som jämförelse kan nämnas att 148 personer omkom i vägtrafiken 1970.

Även Finland och Danmark rapporterar in rekordlåga antal dödade i trafiken.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.