Nyheter

Terrormisstänkt bar svenskt pass

Tre terrormisstänkta personer har gripits vid Ugandas östra gräns. En av de gripna är en kvinna med svenskt pass, skriver den ugandiska tidningen Monitor.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2011
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

De greps i onsdags ombord på en buss från Nairobi i Kenya till Kampala i Uganda. De gripna har somalisk anknytning och misstänks för att ha kopplingar till den terrorstämplade islamistiska organisationen al-Shabaab i Somalia.

Enligt källor till Monitor hade polisen fått information om att de misstänkta var på väg till Kampala för att placera ut bomber. al-Shabaab har tidigare hotat med terrorattacker i Uganda och Burundi eftersom länderna inte dragit tillbaka sina styrkor från Somalia.

En av tre gripna, en kvinna, hade två pass varav ett var svenskt. De tre gripna fördes till Kampala för att förhöras ytterligare.

Teo Zetterman vid utrikesdepartementets presstjänst säger att UD känner till uppgifterna i medierna.

- Personal från ambassaden i Kampala har talat med en polistjänsteman, men har inte kunnat få de här uppgifterna bekräftade. Ambassaden kommer att ta ny kontakt med polisen i morgon (söndag), säger Teo Zetterman.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.