Nyheter

Trasslig kedja bakom köttproduktion

Kött från sex slakterier från fyra olika länder – i en och samma hamburgare.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2013

Att två barn i Västerås smittades med ehec var bara den senaste i raden av skandaler där köttets kvalitet hamnat i fokus.

Det smittade köttet spårades till köttgrossisten Sven P i Stockholm. Detta företag hade köpt köttet från ett styckningsföretag i Nederländerna som i sin tur hade köpt det från sex slakterier i Polen, Ungern, Lettland och Storbritannien. Kött från fyra länder alltså, i en enda hamburgare.

– Rent privat tycker jag att det är fruktansvärt, säger Emma Nordvik, intendent på Stockholms stads livsmedelskontroll som var den enhet som fick i uppdrag att spåra det smittade köttet.

Vare sig Sven P eller det nederländska företaget är misstänkt för något brottsligt. Att blanda kött från olika slakterier eller länder och sedan sälja det vidare är inte olagligt. I princip kan hur många länder som helst samsas i korven eller mellan hamburgerbröden.

Tilltrasslad kedja

Ehec-smittan är bara den senaste i raden av flera köttskandaler. Tidigare har det varit både hästkött och färgad oxfile. Gemensamt för dem alla är att de visar hur oerhört komplicerad livsmedelskedjan är i dag, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Det handlar om pengar och om lönsamhet. Om det hade varit billigare att köpa köttet nästgårds, så hade man naturligtvis gjort det.

TT: Men är det inte ett rimligt krav, att vi vet vad vi stoppar i munnen?

– Det är en politiskt fråga. Det är politikerna som kan ställa krav och ändra reglerna, men ursprungsmärkning kostar pengar och det är något köttbranschen inte vill ha.

Dyrt och krångligt

Ansvarig minister, Eskil Erlandsson (C), är dock ingen större vän av ursprungsmärkning. För dyrt och för krångligt, anser han.

Allianskollegan Marit Paulsen (FP), däremot, vill gärna se en märkning. Men först, säger hon, måste en "rejäl kontrollapparat" komma på plats.

– Jag blir så jävla arg när sånt här händer. Det vi äter måste kontrolleras betydligt oftare än vad som sker i dag. Jag frågade kommissionären (Tonio) Borg så sent som i går om dna-testerna, med anledning av hästköttet, kommer att fortsätta, men det hade han ingen tanke på. Det här ska göras dagligen, jämt och ständigt. Först därefter kan man införa märkning av ursprung. Annars är det ingen idé.

Lisa Kron
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.