Nyheter

Trendbrott för åkermarkspriser

Efter tio år med stigande priser faller nu åkermarkspriserna. Det visar statistik från LRF Konsult. –Vi ser det som en naturlig utveckling, säger Carl-Johan Fürss, chefsmäklare på LRF Konsult.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2013
Foto: 
Priserna på åkermark faller för första gången på länge.
Priserna på åkermark faller för första gången på länge.Foto: 

Fram till 2003 var det en lugn prisutveckling på åkermark. Därefter började uppgången och priserna har konstant gått upp i mer än tio års tid. Framför allt var det priserna för den bästa jorden som steg ordentligt. Mellan 2006 och 2011 skedde en fördubbling av prisnivån, från 100 000 kronor per hektar till drygt 200 000 kronor.

- Vi hade en stor strukturrationalisering, med större maskiner som krävde mer areal och en hög avkastningsförmåga. Lantbrukarna gick från att vara jordbrukare i keps till företagsledare där man terminssäkrar spannmålspriserna, säger Carl-Johan Fürss.

Priserna på svensk åkermark föll med fyra procent 2012 enligt statistiken från LRF Konsult som bygger på 400 affärer. Men för den bästa marken, bland annat den på Söderslätt, i Sydskåne och Östgötaslätten, stannade nedgången på en procent och föll till 206 000 kronor per hektar.

- Prisnedgången innebär att marknaden börjar bli mättad, säger Carl-Johan Fürss, som ser utvecklingen som sund.

Han gör en jämförelse med Danmark som under många år hade en stor prisuppgång på jorden. Det innebar bland annat att många danska jordbrukare sökte sig till Sverige.

- De danska priserna steg så fort att det till slut inte fanns några köpare. Till slut hittade man ett jämviktsläge, men det innebar ett kraftigt prisras. Det vill vi inte ha i Sverige för det kan innebära att jordbruksföretag tvingas till konkurs. Men den generella prisnivån i förhållande till avkastningen är stor och därför ser vi det här som en naturlig utveckling.

När det gäller framtida prisutveckling finns det några frågetecken. För trots den generella avmattningen och prisnedgången satte skånsk åkermark ett rekord 2012.

- Det vi ser är en större differentiering på högsta och lägsta prisnivån. Jag såg att vi hade sålt jordbruksmark för ett pris på 480 000 kronor per hektar på en plats i Skåne 2012. Det är exceptionellt och kan betyda att det varit en liten areal eller att ändamålet för marken kanske inte är jordbruk, säger Carl-Johan Fürss.

Han tror att priserna kommer att fortsätta gå ned under 2013 men åter stiga om några år. Det finns dock frågetecken kring framtida EU-stöd och avkastningsmöjligheter.

- I framtiden kommer priserna säkert att gå upp. Globalt behöver vi mer mark för att odla tillräckligt med mat, samtidigt som det finns efterfrågan för markanvändning när det gäller infrastruktur, industrilokaler och bostäder.

Martin Falkenby
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.