Nyheter

Trettondagen – 1800-talets Halloween

Spex, spöken, förklädnader och vilda fester. Nej, det handlar inte om Halloween - utan om forna dagars trettondagsfirande.
Nyheter • Publicerad 6 januari 2012
Foto: 
Foto: 

2000-talets trettondag jul är en tämligen tam historia – men annat var det förr. Då firade man den 6 januari med buller och bång.

– Det var dagen då de vise männen besökte Jesusbarnet i Betlehem och överlämnade gåvor av guld, rökelse och myrra, berättar Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet.

Under 1000-talet och fram till 1800-talet blev det i Sverige vanligt med kyrkospel och spexande ungdomar, som förklädda till de tre vise männen, Judas eller julbocken, gick från hus till hus och tiggde mat och dryck till julens fester.

– De sjöng och framförde skådespel med inslag av gyckel. Var de missnöjda med gåvorna kunde det gå vilt till. På 1600-talet förbjöds det stökiga firandet på vissa håll, säger Lena Kättström Höök.

Enligt svensk folktro kom också de döda på besök under julhelgen. Men på trettondagen var det dags för dem att återvända till sina gravar.

Under 1900-talet gick de flesta traditionerna i graven även de. I dag firas dagen på sin höjd med julgransplundring.

– Men på ön Möja går det till precis som förr i tiden. De sjunger medeltida melodier och går runt med en stor lysande stjärna, förklarar Lena Kättström Höök.

Monica Hansson
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.