Nyheter

VU pratar namn i partiledarfrågan

VU fortsätter i dag arbetet med att hitta en ny partiledare. Enligt suppleanten Anneli Hulthén diskuteras olika namn och förhoppningen är att bli klara i dag. Ulrica Messing säger att hon inte är kandidat till partiledarposten.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2012
Anneli Hulthén.
Anneli Hulthén.Foto: 

Enligt VU-suppleanten Anneli Hulthén diskuteras olika namn och förhoppningen är att bli klara i dag.

– Vi diskuterar namn och förhoppningsvis kan vi komma fram till något som landar bra, sade Anneli Hulthén, suppleant i VU.

Kan ni bli klara med ett namn i dag?

– Det är ju förhoppningen, vi pratar ju om en kort process.

Hulthén var optimistisk inför VU-mötet.

– Jag har nog aldrig varit med om att vi har haft ett sådant konstruktivt samtal, sade hon.

– Det beror på att vi vet att det är en svår situation. Alla eventuella konflikter som legat och personer som har tyckt, det är borta, i alla fall i VU.

Riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg, också ledamot i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott (VU), har pekats ut som en av dem som konspirerande mot Håkan Juholt. Men det förnekar Österberg i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

– Det är inte min stil att göra så, säger han.

Österberg ser det som att hela VU har del i att Juholt avgick. Han bekräftar dock att han kände till att distriktet i Västmanland, där han själv är ordförande, skulle kräva Juholts avgång samtidigt som VU diskuterade partiledarens framtid.

– Så är det och jag har tydligt redovisat hur situationen har sett ut i den region där jag kommer ifrån. Det vore väldigt konstigt om jag skulle låtsas som ingenting och ha någon annan uppfattning. Så kan man inte göra om man är förtroendevald, säger han till Ekot.

Ulrica Messing, före detta infrastrukturminister, sällade sig i dag till skaran av nej-sägande partiledarkandidater.

– Jag är inte kandidat, säger hon till Aftonbladet.se.

Socialdemokrater i Kalmar län lämnar partiet i protest mot hur Håkan Juholt behandlats.

– Vi får många samtal. Folk är besvikna och förbannade, säger partiombudsman Mattias Adolfson till Östra Småland.

Enligt honom har flera redan gått ur partiet.

– Det är inga massavhopp men ändå klart märkbart, säger Adolfson.

Östra Småland gjorde i fredags en undersökning bland 100 ledande socialdemokrater i länet. Stödet för Juholt var nästan totalt.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.