Nyheter

Mikael Tisell lämnar KIK

Mikael Tisell lämnar Kristianstads IK efter två säsonger i klubben. I stället satsar man på Johan Sandmark samt att man tittar på andra namn, som tillsammans med Sandmark blir en bra och samspelt konstellation. ”Vi tror det behövs en förändring”, säger KIK:s tillförordnade ordförande Johan Swensson.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2013
Mikael Tisell (till höger) lämnar KIK, Johan Sandmark stannar.
Mikael Tisell (till höger) lämnar KIK, Johan Sandmark stannar.Foto: 

Två raka säsonger med spel i allettan räckte inte. Nu tänker ishockeyklubben om:

– Mikael har gjort ett jättebra jobb. Han är en oerhört seriös och kompetent tränare. Och det var en gedigen insats att än en gång ta sig till allettan. Men trots det så behövs det en förändring, säger Swensson och fortsätter:

– Vi kom gemensamt fram till att inte förlänga hans kontrakt, som löper ut den 30 april. Han har full förståelse att vi väljer att göra så här. Samtidigt är det ett bra läge att förändra tränarstrukturen.

Sandmark stannar

Men total förändring blir det förstås inte.

Den 35-årige bagaren Johan Sandmark, den här säsongen assisterande tränare i KIK, påbörjar i höst sin åttonde säsong som tränare, efter tre år vardera i Hässleholm respektive Sölvesborg.

– Min filosofi är att vi ska spela med fart, samtidigt som man inte får tappa försvarsdelen. Jag har under säsongen respekterat ”Tisse”, men jag har så klart egna idéer som jag nu vill prova.

Klubben vill ha in minst ett namn till som stöttar Sandmark i ledarskapet.

– Det är viktigt med kontinuitet och det får vi med Sandmark. Vi tror på delat ledarskap, sedan är det inte bestämt vem som har det yttersta ansvaret. Samarbete är ett nyckelord när det gäller det sportsliga, säger Swensson.

Är det någon som har fått frågan?

– Nej. Men det är klart att vi diskuterar namn internt, säger ordföranden.

Du vill se mer fart, Johan Sandmark. Din nya tränarpartner måste förstås vara någon som köper dina tankar?

– Ja, det är en självklarhet att folk tänker som mig. Annars brakar det ihop.

Ska vi se detta som dold kritik mot Tisells sätt att se på hockey?

– Nej. Var sak har sin tid och tränare växer upp under olika perioder. De präglas av det och har därmed sin syn på hockey. Det här ska absolut inte tolkas som någon kritik mot Tisell. Han och Johan har haft ett mycket proffsigt och bra samarbete, säger Swensson.

Hur går Sandmarks tankar annars kring laget? Ja, Bladetsporten passade förstås på att fråga.

– Jag vill ha in lite yngre och hungriga spelare. Naturligtvis ska detta sedan blandas med rutinerade rävar. Och jag hoppas att stommen av truppen stannar kvar. Sedan finns det en del egna produkter i andra klubbar... det kanske är läge att plocka hem dem nu, säger Sandmark, som själv har KIK som moderklubb.

Swensson igen:

– Det här var en viktig pjäs att få klar. Nu vet spelare vad som gäller och då är det lättare att ta ett beslut om man vill spela i KIK nästa säsong.

”Inte konstigt”

Tisell själv menar att det var ett naturligt val att parterna nu lämnar varandra:

– Det känns inte konstigt alls. Mitt avtal går ju ut och jag sa till klubben för två veckor sedan att det vore bra om de letade efter annat, säger Tisell och fortsätter:

– I den här branschen handlar det ofta om ett, två eller tre år på ett ställe. Jag har känt lite grann att det vore bra för gänget med en ny röst att lyssna på. Särskilt efter jul så fick vi inte ut allt.

Mikael Hallqvist
Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.