Ambassadör för framtiden Sven Heijbel
Tillsammans med 17 andra unga klimatambassadörerna flögs jag från Oslo den 9:e juni norrut till Svalbard, och forskningsfartyget M/S Aleksey Maryshev. Vi fick på nära håll se klimatförä-ndringen vid Arktis under de tio dagarna expeditionen varade.
Vad fick dig att söka?
- Läste om det i ett nyhetsbrev från WWF och kände direkt att det talade till mig. På senare år har mitt miljöintresse växt sig allt starkare och blivit till något jag vill jobba med på heltid.
När du fick reda på att du kommit med, vem var den första du berättade det för och vad sa du?
- Jag blev uppringd av WWF när jag och min rumskompis Olle satt på studen-trummet i Lund, och direkt spred sig en euforisk känsla i kroppen när jag förstod vad det handlade om. "Nu blir det åka av!" sa jag.
Hur såg dagarna ombord ut?
- Jag visste på förhand ganska lite om vad som skulle hända. Vi gick upp tidigt för föreläsningar om klimatvetenskap och efter det gjorde vi expeditioner på land för att uppleva och lära känna Svalbard. Kvällarna gick åt till att diskutera lösningar, hålla workshops och göra intervjuer. Det var långa dagar.
Vad hade ni för väder?
- Det är ljust dygnet runt och temperaturen låg på några få plusgrader i snitt. Sen kan det växla väldigt snabbt mellan regn, snö och solsken.
Vilka djur fick du se?
- Jag har sett två isbjörnar, några fjällräv-ar, vitvalar, valrossar och ett antal sälar. Det är bara att vara tacksam, jag är rädd för att Arktis fantastiska djurliv kan gå förlorat om vi inte agerar.
Vilka var mer ombord på båten?
- Där var personal från WWF som coachade, medietränade och förberedde oss på det arbetet som expeditionen innebär. Dessutom deltog ett antal forskare och klimatexperter, samt journalister från de deltagande länderna, bland annat ett filmteam som ska göra en dokumentärfilm om projektet.
WWF beskriver er som "Ambassadörer för framtiden", hur känns det?
- Det är blandade känslor. Fantastiskt inspirerande samtidigt som det är ett stort ansvar, men jag är övertygad om att detta passar mig. Jag tycker att WWF gör helt rätt i att satsa på oss ungdomar och jag tror att vi kan få många att vakna.
Varför sänds det så många expeditioner just till Arktis?
- Klimatrubbningen syns som tydligast där. Det är så konkret, något som har funnits men inte längre finns. Dessutom finns det stora ekonomiska intressen som olja, mineraler och fartygsrutter som dyker upp nu när isen smälter.
Man brukar säga att "jorden är sjuk", nämn tre saker vi måste ta itu med för att göra den frisk.
Z Kraftigt minska på utsläppen. Det finns lika många bilar på världens vägar som det finns folk som lider av svält, det vill säga 800 miljoner.
Z Sluta överkonsumera. Shopping som hobby är som att gå runt och slå folk på käften, lika destruktivt. Handla medvetet, allting hänger samman.
Z Rösta för miljön. Politiker och stora företag måste jobba för en framtid som går att leva i, och vi måste rösta på dem som gör det.
Vad är detta början på, för dig?
- Nu studerar jag humanekologi på Lunds universitet så jag hoppas att "Voyage for the future" blir en språngbräda mot att jobba med miljö och rättvisefrågor på heltid.
Om du fick dikutera miljöfrågor med en svensk politiker, vilken fråga skulle du välja och med vem?
- Fredrik Reinfeldt, definitivt. 2009 ska FN ha ett stort klimatmöte i Köpenhamn samtidigt som Sverige är ordförande i EU. Jag skulle kräva att Fredrik tar på sig rollen att ställa krav på minskade utsläpp av växthusgaser.
Hur märker man på dig i din vardag att du brinner för miljön?
- Mitt intresse för miljön har förändrat mig som person de senaste åren. Innan var jag mycket för kläder och prylar men nu köper jag bara något om jag verkligen behöver det, secondhand är ett bra alternativ. Jag skänker pengar, kör inte bil och jag försöker hela tiden hålla diskussionen om miljön levande.
Vad ska du mer göra i sommar?
- Jag ska vandra i de franska alperna med min flickvän, sen blir det nog en del efterarbete med projektet. Vi 18 unga är ju som en investering för WWF, för framtiden. Sen ska jag jobba med ett annat klimatprojekt som heter "Challenge Europe" tillsammans med British Council och 200 andra europeiska ungdomar.
Om du fick ett telefonsamtal efter resan med ett erbjudande om ett miljöuppdrag, vem skulle du vilja att det kom ifrån och vad skulle det handla om?
- Då hade jag velat att WWF ringde och bad mig hjälpa till med deras Madagaskar- projekt. Att hjälpa lokalbefolkningen att odla på ett hållbart sätt så man inte behöver skövla regnskogen och så att skörden kan öka.