Nyheter

Här har man löst problemet med svinn

Hellre ta flera gånger än en stor portion och varje grönsak för sig. Det är två knep som personalen använder sig av på förskolan Smultronstället. Där är tallrikssvinnet lågt.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012
Louise Olsson äter med god aptit.
Louise Olsson äter med god aptit.Foto: 
Liam Efverman konstaterar att maten är uppäten och tallriken är placerad på vagnen.
Liam Efverman konstaterar att maten är uppäten och tallriken är placerad på vagnen.Foto: 
Förskollärarna Karin Vilör och Inger Nilsson dukar fram dagens lunch – kasslergratäng.
Förskollärarna Karin Vilör och Inger Nilsson dukar fram dagens lunch – kasslergratäng.Foto: 
Maten är klar. Maya Lindstrand är redo att köra in dagens lunch på avdelningen Millimina. Foto: Tommy Svensson
Maten är klar. Maya Lindstrand är redo att köra in dagens lunch på avdelningen Millimina. Foto: Tommy SvenssonFoto: Tommy Svensson

Som Kristianstadsbladet tidigare skrivit slänger eleverna på högstadiet mest mat. På förskolorna har personalen bättre koll på hur mycket som läggs upp på tallrikarna.

Knislingeförskolan Smultronstället har legat lågt i alla mätningar hittills.

– Vi låter hellre barnen ta om flera gånger, säger förskolläraren Karin Vilör samtidigt som hon häller på lite extra dressing på salladen.

Serveras i skålar

Maten äts inne på respektive avdelning, och serveras i skålar som sedan barnen får ta ur.

– Vi lägger varje grönsak för sig för då äter barnen mer. Alla barn älskar till exempel majs, men blandar du den med sallad så äter de inte, säger Vilör.

Lunchen börjar med grönsaker, därefter varmrätt och sedan knäckebröd och frukt.

När Kristianstadsbladet hälsar på har kocken Ann Filipsson fått hoppa in i köket på grund av sjukdom. Hon har jobbat i många av kommunens kök, just nu på Västanvid, och tycker det är bra att mätningarna görs:

– Det är roligt att se hur mycket som slängs. Trots att det är bökigt och krångligt att väga så är det intressant i slutänden att se resultatet.

20–30 minuter extra per dag räknar hon med att mätningarna tar. Hon tror att personalen kan påverka matsvinnet mycket.

– Det kan vara att personalen meddelar köket när barnen är frånvarande så kan vi anpassa hur mycket mat vi gör. Vi i köket kan bli ännu bättre på att anpassa portionerna, även om vi vet ungefär hur mycket som går åt.

Maträtten har betydelse

Att kökspersonalen är ute bland eleverna tror hon är viktigt.

Hur mycket mat som slängs beror också på vilken rätt som serveras.

Köttgryta eller blandrätter är inte så populärt. Desto bättre är det med köttfärs i olika former.

– Spagetti och köttfärssås är godast, tycker Felicia Johnsson.

INTERNAL INTERNAL
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.