Annons
Nyheter

Mobilt mejeri öppnar för småskalig produktion

Många lantbrukare vill förädla sin råvara hemma på gården men hinner inte med att bygga upp en ny verksamhet. Norups har lösningen, ett mobilt mejeri som också kan bli bryggeri eller bränneri.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2013
Förväntansfullt. ”En container kommer lastad”. I veckan premiärvisades konceptet som ger möjligheter till livsmedelsproduktion på ett nytt sätt.
Förväntansfullt. ”En container kommer lastad”. I veckan premiärvisades konceptet som ger möjligheter till livsmedelsproduktion på ett nytt sätt.Foto: Lasse Ottoson
Förpackningslinjen ska kunna skötas av en person.
Förpackningslinjen ska kunna skötas av en person.Foto: 

– Det är många som vill satsa på närproducerat och småskaligt. Lantbrukare vill gärna kunna förädla sin råvara och bland konsumenter ökar behovet att veta vad det de köper innehåller, var råvaran kommer från och hur den förädlats och framställts, säger Paulina Norup.

I onsdags kunde hon slå upp porten till det första mobila merjeriet, ”mitt-mejeri”. Ett koncept som hon och fadern, Sven Norup, utvecklat under det senaste året.

Annons

Med hjälp av utvecklingspengar från Livsmedels­akademien genomfördes en förstudie.

– Vi undersökte vilka behov som fanns och kunde konstatera att intresset var stort, säger Paulina Norup som under en mejerikurs berättade om konceptet och fick en av lantbrukarna som var med att slå till och beställa det första mobila mejeriet.

Går att bygga till

Anläggningen är byggd i moduler som går lätt att få på plats och att ”bygga till”.

– Det är ett helt koncept vi säljer. Det innebär att vi erbjuder en komplett livsmedelsgodkänd lokal i containrar, ett fullständigt mejeri med godkända tillstånd, egenkontrollprogram och utbildning i hygien och drift.

Det var många som ville ta en första titt på mini-mejeriet, som efter visning i Borgeby ska installeras hos Nöbbelövs ekologiska. Peter Nilsson och kompanjonen Håkan Börjesson heter de båda som vill satsa på att sälja mjölk lokalt.

Pratar med butiker

– Vi har redan hört oss för hos olika livsmedelsaffärer, vårt affärsområde sträcker sig över Skåne, konstaterar Håkan som inte är lantbrukare utan jobbar inom byggnadsbranschen.

– Vi kompletterar varandra, säger han om sin kompanjon.

Själv tycker han att det ska bli jättespännande att få köra igång.

Annons

Även Livsmedelsakademien är nöjda med produktutvecklingen.

– Det finns många som vill producera i mindre skala och konsumenter som söker produkter i hög kvalité. Det här öppnar stora möjligheter. Att det går att bygga snabbt och flexibelt är tillfredställande, konstaterade Livsmedelsakademiens representant Rolf Bjerndell som också var på plats vid premiärvisningen.

En person räcker

Mejeriet består av en pastöriseringsdel, en balanseringstank och en förpackningsavdelning som har kapacitet för 200 liter i timmen. En person ska kunna sköta anläggningen, att sätta fram förpackningar och ta emot den färdigförpackade och etiketterade mjölken, i kyldelen.

– Konceptet innebär även andra former av anläggningar som bryggeri och bränneri är möjligt, berättar Sven Norup.

Ett internationellt intresse finns också för modul­anläggningar från Etiopien. Då handlar det om färskt, rent och kallt vatten.

– Vi tror att det här även kan bli en exportvara, säger Sven Norup.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons