1 maj: Självmål om privat sjukvård

Den sparkade v-politikern på Nymölla pappersbruk är på väg att bli rikspolitik. Efter Lars Ohlys insändare i denna tidning i onsdags. Ohly skärpte sedan kravet i förstamajtalet i Lund och krävde lagändring - att arbetsgivarna när de förlorar mål om uppsägning i Arbetsdomstolen inte därefter ska kunna köpa ut den sparkade.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2008

En partiledare bör nog akta sig för att ta ställning i enskilda persontvister, även om det råkar vara en partivän. Rent allmänt kan det finnas skäl till att en arbetsgivare vill bli av med stökiga anställda.

I det här fallet gäller det en klubbordförande och man får förutsätta att Stora Enso har goda skäl, skandal vore annars, innan man ger sig på en som har lättare att få medlemmarna bakom sig.

Frågan är om arbetsgivare ska ha ovillkorlig skyldighet att behålla den som en gång blivit anställd. Idag måste det föreligga arbetsbrist eller att Arbetsdomstolen godkänner uppsägning av andra skäl. Man kan ana arbetsgivarnas invändning mot att de inte skulle få köpa ut anställda som säger nej - ju mer de är omgärdade av tvingande regler desto mer ogärna vill de nyanställa.

Svenska arbetsgivare har idag betydligt lättare att sparka anställda på grund av arbetsbrist än de i södra Europa, där de i allmänhet tvingas betala ut flera årslöner. Däremot är det mycket svårare i Sverige att bli av med anställda som gjort sig omöjliga i arbetsgivarens ögon.

Ohly verkade i sitt tal lägga ned större engagemang för en sparkad partivän - som enligt Ohly själv gjort sig skyldig till en mindre förseelse - än på den betydligt större frågan om fler jobb här i landet.

Ohly kritiserade liksomförra vice statsministern Margareta Winberg på s-mötet i Lund den pågående privatiseringen av sjukvården. Winberg, nyss hemkommen från ambassadörsjobbet i Brasilien, berättade att det kan kosta nästan 2 000 kronor för att få komma innanför dörrarna på ett privat sjukhus. Där finns exakt beskrivet hur mycket bomullstussar och plåster kostar patienten eller den privata sjukförsäkringen. På de offentliga sjukhusen väntade ett par hundra sjuka och deras anförvanter på att komma till läkare. Men visst har vi sjukhusköer också i Sverige, mindes Winberg.

Dessutom hade hon kunnat tillägga att under hennes egen tid i s-regeringen byggdes det privata sjukförsäkringssystemet upp med idag hundratusentals anslutna, vilket möjliggör snabb behandling av privata läkare (och därmed minskar kötiden på de offentliga sjukhusen).

På båda förstamajmötena angreps företaget Attendo Care, specialiserat på äldreomsorg med stor verksamhet också i Skåne. Enligt ett tv-reportage nyligen ägs bolaget från Luxemburg varifrån det ägs från en fond i det brittiska skatteparadiset Jersey på Kanalöarna invid franska kusten.

Ja, samma sak här, Attendo Care byggdes upp under Margareta Winbergs tid i regeringen. Mängder med statliga pensionsfonder har för övrigt placerat pengar i bolag ägda från Luxemburg, Jersey och andra skatteparadis.

Visst är det angeläget att sittande regering och landsting/regioner har koll på om Attendo och andra sjukvårdsbolag kan konkurrera ut små vårdbolag här hemma på grund av avancerade skattetricks. Men det är självmål från vänstern att skylla den borgerliga regeringen för ett system som de själva grundlade och odlade vid makten.

Henric Borgström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.