Annons

1000 vill ha distrikts-sköterskan kvar i Färlöv

Distriktssköterskans existens i Färlöv har varit hotad förr. Nu känner befolkningen i upptagningsområdet att det är dags för att på nytt visa att de inte tänker acceptera några dåliga lösningar.
Kristianstad • Publicerad 17 september 2003
Genom att knacka dörr i flera byar hade engagerade invånare fått ihop 950 namn på tisdagen. Bild: LASSE OTTOSSON
Genom att knacka dörr i flera byar hade engagerade invånare fått ihop 950 namn på tisdagen. Bild: LASSE OTTOSSONFoto: 

Som bäst pågår en namninsamling i området. På tisdagseftermiddagen fanns redan 950 namn, och då är alla dörrknackares resultat inte räknade.

– Det blir mer än 1000 namn, säger Sven Johansson, ordförande i s-föreningen i Färlöv om namninsamling som görs i Torsebro, Bjärlöv, Vinnö och Färlöv. Totalt finns 2300 invånare i området, som sträcker sig från Övarp i norr till Karpalund i söder.

Annons

Det som väckt engagemanget den här gången är att distriktssköterskans mottagning varit stängd ett tag på grund av sjukdom.

Tidigare har medlemmarna i s-föreningen känt sig ganska trygga utifrån de samtal som förts med sjukvårdsdistriktets ordförande Lars-Göran Thulin (s) om besparingar som kan bli nödvändiga i distriktet.

– Då samlade vi ihop äldre och småbarnsfamiljer för att diskutera vilket behov som finns här, fortsätter Sven Johansson. Han berättar också att sjukvårdsdistriktets ordförande den gången lovade att beakta synpunkterna i de fortsatta diskussionerna om besparingar.

– Senare fick vi beskedet att de besparingsförslag som varit uppe inte var politiskt möjliga – de handlade om betydligt mer än Färlöv – och att distriktet skulle utveckla ett samarbete med sjuksköterskor i kommunerna. Sven Johansson berättar också att s-föreningen tagit fram underlag för att själva kunna bedöma behovet. Uppgifterna från förra året visade att distriktssköterskan hade 2675 besök på mottagningen, att 2522 ringde för råd per telefon och att 937 besök gjordes på barnavårdscentralen.

– Hopplöst, om vi blir tvingade till en vårdcentral i stan. Det är inte många gamla som vill hoppa av bussen på det livligt trafikerade Långebro, inte. Och många äldre har ingen bil. I barnfamiljerna försvinner bilen med den som bäst behöver den, konstaterar Sven Johansson.

Som vill påminna om att invånarna i Färlöv också är skattebetalare.

Sven Johansson säger att han har all respekt för att ekonomin ska gå ihop, samtidigt som han inser att sjukvården har en orimlig skuldbörda att bära. Självklart måste distriktet komma i ekonomisk balans. Men inte så snabbt som under ett år, tycker Sven Johansson. Några alternativ för besparingar har han inte, främst för att han inte har tillgång till något ekonomiskt underlag.

– Men vi vet att mottagningen kostar under en miljon kronor, inklusive hyra, under ett år. Det är ungefär så mycket som 40 normalinkomsttagare betalar i landstingsskatt.

Han tycker inte att det är rätt att landsbygden ska betala genom att den enda servicen dras in. Redan i dag har invånarna i de mest perifera områdena kring Färlöv en och en halv mils resa till distriktssköterskan.

– Och än så länge har vi tillräckligt många nyfödda barn under ett år för att hålla en egen barnavårdscentral. Säger Sven Johansson, och avslutar med att han tycker att det vore intressant att jämföra kostnadseffektiviteten på en distriktssköterskemottagning med en vårdcentral

Annons

– Hos distriktssköterskan får man ut mycket sjukvård för pengarna.

Namnunderskrifterna kommer att skickas till politikerna i sjukvårdsdistriktet.

Gunilla Ingels

044-18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

FÄRLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons