13 årig flicka dog – CSK får kritik för behandling

En 13-årig flicka med en blodbristsjukdom dog förra året efter att ha vårdats på Centralsjukhuset. Nu kritiserar Socialstyrelsen den behandling hon fick.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2009

Normal sett behandlades flickan vid Universitetssjukhuset i Malmö, men förra året kom hon med sin mamma till en vårdcentral i Kristianstad, för att hon hade feber och var trött. Trots att mamman informerade om att flickan hade en blodsjukdom avvisades flickan. Dagen efter kom hon akut till Centralsjukhuset med feber. Blodprover visade att hon hade för låg nivå av en viss typ av vita blodkroppar, som bekämpar infektioner. Flickan lades in och fick antibiotikabehandling, men blev sämre. Ett par dagar senare flyttades hon till Universitetssjukhuset i Lund och fick då chockbehandling med antibiotika, men försämrades och fick hjärtstopp. Det kunde hävas med defibrillering, men flickan avled senare samma dag.

Nu konstaterar Socialstyrelsen att det penicillin flickan fick inte räcker vid så hög feber och för låg nivå av de vita blodkropparna. Den medicin som flickan hade för sin blodsjukdom kan ha lett till bristen på vita blodkroppar och därför anser Socialstyrelsen att det var olyckligt att sambandet mellan medicinen och blodkropparna inte upptäcktes tidigare.

Socialstyrelsen bedömer att det delvis kan bero på språksvårigheter, eftersom familjen nyligen hade flyttat till Sverige, och delvis på att vårdpersonalen inte hade tillräcklig kunskap om sjukdomen och medicinen.

Socialstyrelsen understryker hur viktigt det är att använda professionell tolk. Det hade också varit bra om läkarna i Kristianstad och Malmö hade diskuterat frågan tidigt under behandlingen.

Centralsjukhusets har infört nya rutiner för att förhindra att något liknande inträffar.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.