16-åring nära att dö av livsfarliga DXM

En 16-årig Åhuspojke var på påskdagen nära att dö efter att han tagit en överdos, troligtvis av drogen DXM. Nu slår polisen larm om knarket i Åhus.
Kristianstad • Publicerad 17 april 2009
En varningsklocka som kunde fått dödlig utgång, säger närpolischef Magnus Jönsjö om händelsen på påskdagen. BILD: RONNIE SMITH
En varningsklocka som kunde fått dödlig utgång, säger närpolischef Magnus Jönsjö om händelsen på påskdagen. BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Pojken hittades medvetslös på en skolgård i Åhus på påskdagens kväll. Han fördes i ambulans till Centralsjukhuset där hans liv räddades. Enligt uppgifter mår pojken inte bra, men han överlevde överdosen. Analysen av preparatet är inte klar, men misstanken är att det rör sig om den dödliga drogen DXM, Dextrometorfan. En polisutredning, där närpolis, spaningsrotel och gatulangningsgrupp arbetar tillsammans, pågår kring omständigheterna. Hittills har ett så allvarligt scenario trätt fram att polisen vill slå larm. Inte minst för att väcka vuxenvärlden.

– Vi tror inte att pojken är ensam om detta i Åhus, säger Magnus Jönsjö, närpolischef i Åhus.

Det finns en gruppering av 16–18-åringar där pojken ingår. Polisens bedömning är att flera är på gränsen att hamna i allvarligt missbruk. Är det någon gång som föräldrar ska vakna så är det nu. Så farlig är problematiken, menar Magnus Jönsjö, som arbetat i 26 år som polis och har så stor erfarenhet i narkotikafrågor att han utbildar i olika sammanhang. Nuläget i Åhus gör honom oerhört bekymrad. Av flera skäl. Dels därför att det finns ett gap mellan vuxenvärlden och ungdomarna, som använder internet för att skapa sig en egen bild av narkotika.

På nätet serveras halvsanningar och reklam för droger, som glamoriseras, säger han.

– Är man "nykär" i en drog ser man inte farorna, bara det positiva. Ett annat skäl är att ungdomars bild av narkotika har förändrats. Polisen har i förhör, som hållits i olika sammanhang, märkt hur ungdomar ger uttryck för att narkotika inte är så farligt. De försvarar droger och nyttjande av droger och förstår inte konsekvenserna och de allvarliga avigsidorna.

– Om de fortsätter riskerar de att hamna i allvarligt missbruk. Förra året dog flera svenska ungdomar efter att de använt drogen DXM, Dextrometorfan. Den drog som polisen misstänker att Åhuspojken använt.

Hur pojken fått tag i drogen är ännu inte klarlagt. Många ungdomar köper narkotika via internet. DXM finns mer eller mindre fritt till försäljning via nätet.

– Vi vuxna, vare sig polis eller föräldrar, känner inte till allt, säger Magnus Jönsjö. Händelsen på påskdagen skrämmer. För dem som känner att de behöver mer råd och stöd finns hjälp hos polisen, socialförvaltning, fältsekreterare, ungdomsgrupper. Hit kan man vända sig anonymt. – Jag vill poängtera att vi jobbar med ungdomar mot narkotika. Vår ambition är att ungdomar inte ska hamna i missbruk, säger Magnus Jönsjö.

Enligt statistik prövar mellan 12 och 15 procent av alla niondeklassare narkotika. Långt ifrån alla fortsätter, mellan 1 och 2 procent.

Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.