unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

20 år med personligt ombud

Tanken var att de på sikt inte skulle behövas, de personliga ombuden, men behovet är större än någonsin. 20-årsjubileet speglar därför samhället av i dag.
Foto: Lasse Ottosson

När psykiatrireformen genomfördes insåg man att personer som kanske levt större delen av sitt vuxna liv på en institution, inte var kapabla att börja ett normalt liv utanför sjukhusets väggar utan hjälp. Då inrättades Personligt ombud, ett kostnadsfritt stöd ombesörjd av kommunerna men helt fristående.

– Vi ska främst hjälpa klienter, men också vara en kontrollstation och komma med kritik där vi upptäcker systembrister.

Stefan Bergklint är ett av Kristianstads fyra personliga ombud. Han menar att Kristianstads kommun är bra, man tar den kritik ombuden framför på allvar och när han ringer för en klients räkning förstår de flesta vad som gäller.

Från början trodde man att de personliga ombuden skulle behövas under ett par år, medan psykiatripatienterna slussades ut i vardagen. Men behoven har visat sig större än någonsin. Från 60 ombud i landet vid starten, finns nu 380.

– Vi behövs. Vi är både en förebyggande kraft och en som kommer in i ett allvarligare läge.

Ombuden har erfarenhet av att arbeta med psykiska funktionsnedsättningar, kunskap om juridik och hur myndigheter fungerar. I Kristianstad har varje ombud runt 15 klienter samtidigt och man hjälper något hundratal personer varje år.

Fakta

Personligt ombud

Är: Kostnadsfritt stöd åt personer med psykiatriska funktionsvariationer.
Syfte: Att stötta i olika myndighetskontakter och bevaka klientens lagliga rättigheter och föra hens talan.
För: Inga journaler och har tystnadsplikt.
Nås: På 044-134955 eller personliga.ombud@kristianstad.se.
Läs mer: www.kristianstad.se/personliga ombud
Aktuellt: Firar 20 år den 5 november med öppna föreläsningar i Östermalmskyrkan.