20 barn borta på samma förskoleavdelning

Smedjegårdens förskola i Färlöv är hårt ansatt av sjukdomar. Igår hade avdelningen Logen bara två barn till lunch. Normalt är de 22.
Kristianstad • Publicerad 13 februari 2008
Nuddisarnas läge visar att alla utom två barn är hemma på grund av sjukdom.
Nuddisarnas läge visar att alla utom två barn är hemma på grund av sjukdom.Foto: 
Barn och personal får plats kring ett bord är 20 av 22 barn är hemma. Förskollärarna Johanna Svensson, Camilla Mauritzson och Marie Olsson vill ha dem tillbaka snart. Bild: Annica Jönsson
Barn och personal får plats kring ett bord är 20 av 22 barn är hemma. Förskollärarna Johanna Svensson, Camilla Mauritzson och Marie Olsson vill ha dem tillbaka snart. Bild: Annica JönssonFoto: 
Ingen förälder kan missa dörrens information om sjukdomsläget på förskolan. Magsjuka, influensa och streptokocker härjar.
Ingen förälder kan missa dörrens information om sjukdomsläget på förskolan. Magsjuka, influensa och streptokocker härjar.Foto: 
Lugnt och skönt tycker femåriga Anton Sjögren om den ovanliga onsdagen på dagis.
Lugnt och skönt tycker femåriga Anton Sjögren om den ovanliga onsdagen på dagis.Foto: 

Det började för några veckor sedan med influensa och fortsatte med halsfluss och scharlakansfeber. I måndags blev sjukdomsläget extremt.

- Telefonen ringde hela förmiddagen. Jag har arbetat som förskollärare i 22 år och aldrig varit med om att så många varit sjuka på en gång, säger Marie Olsson, på Logen.

Även på onsdagen är manfallet stort. Till lunch är det bara två barn och tre förskollärare som bänkar sig kring ett bord. Övriga fyra står ödsligt tomma. - Ganska drygt. Det är roligare när det är många barn, säger Marie Olsson.

Anton Sjögren, fem år, tycker dagen är rätt okej, trots att så många av kompisarna stannat hemma.

- Lugnt och skönt, säger han och slevar upp lite mer spagetti.

Verksamheten har i stort sett ut som vanligt.

Förmiddagen har gått till att låna böcker på biblioteket.

- Jag gillar "Mamma Mu", säger Anton Sjögren. Det är magsjuka, halsfluss och scharlakansfeber som håller barnen hemma från dagiset.

För att bryta smittkedjan har förskolan skickat brev till föräldrarna med rådet att att ha barnen hemma 48 timmar efter att de blivit friska.

- När det är så här intensiv infektionstid vädjar vi till föräldrarna att hjälpa till och vi känner att de lyssnat på oss, säger Anna Karlsdotter, rektor, som själv är hemma i influensa.

Nu hoppas förskolan att läget har vänt.

- Redan i morgon ska vi vara lite fler barn, säger Marie Olsson på Logen.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.