Annons

200 tågade mot kriget

200 personer demonstrerade mot kriget i Gaza på lördagen, men de hade olika uppfattning om vad som behöver göras för att stoppa våldet.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2009
200 personer visade sitt stöd för Gazaremsans befolkning, men demonstranterna uppfattning om vad som bör göras för att stoppa kriget.
200 personer visade sitt stöd för Gazaremsans befolkning, men demonstranterna uppfattning om vad som bör göras för att stoppa kriget.Foto: 
200 personer demonstrerade mot kriget i Gaza. Bilder: Ronnie Smith
200 personer demonstrerade mot kriget i Gaza. Bilder: Ronnie SmithFoto: 
Efter protester från FN-föreningen ströks slagordet "Israel mördare" vid lördagens demonstration.
Efter protester från FN-föreningen ströks slagordet "Israel mördare" vid lördagens demonstration.Foto: 

Drygt 100 personer har vecklat ut palestinska flaggor, röda banderoller och plakat med bilder på Venezuelas president Hugo Chávez, som har utvisat Israels ambassadör ur landet.

När de börjar tåga från Söderportgymnasiet mot Domustorget sluter allt fler upp och till slut går cirka 200 personer i tåget och skanderar "Rädda Barnen i Gaza", "Stoppa kriget" och "Bojkotta Israel". Väl framme vid Domustorget tänder några eld på en israelisk flagga medan palestinska föreningens ordförande Al Tmizi Aoni talar. För första gången deltar även socialdemokraterna, Kristianstads FN-förening och grön ungdom i demonstrationen tillsammans med palestinska föreningen, kommunistiska partiet och vänsterpartiet.

Annons

- Det är viktigt att protestera mot det som sker där nere. Det är viktigt att visa världen och Kristianstad att man tar avstånd från det här, säger socialdemokraternas ordförande i Kristianstad, Henry Larsson.

Partikollegan och före detta landshövdingen Ingegerd Wärnersson betonar att hon går med i demonstrationen under parollen "rädda barnen i Gaza" och vill visa "sitt stöd för världens ledare som försöker mäkla fred". Det är viktigt även för FN-föreningens medlemmar att gå under paroller som de kan acceptera. Ordföranden Ing-Britt Pettersson Nyholm reagerar mot ett av de slagord som demonstranterna ska ropa, "Israel mördare". Kommunistiska partiet Ulf Johansson stryker det omedelbart när hon bett om det.

- Det hade blivit helt fel. Vi har gått i god för att det är en bred manifestation. Det är viktigt att vi ser det med fokus på civilbefolkningens lidande. Det är givet att det väcker starka känslor. Det är därför vi ställer upp. Man måste erkänna de berördas rätt att uttrycka sin vrede, säger hon.

Ing-Britt Pettersson Nyholm delar inte heller kravet från palestinska föreningens ordförande Al Tmizi Aoni att Sveriges regering ska göra som Hugo Chávez och utvisa Israels ambassadör. Demonstranterna sade ja vid mötet till att kräva att den svenska regeringen bryter alla förbindelser med Israel.

- Vem ska man då prata med? Hur vidrig motståndare man än har måste vi ändå upprätthålla respekten för varandra, säger hon och tycker inte heller bojkott mot Israel är en bra väg att gå.

Hon hoppas att få med även Röda korset, Rädda Barnen och Amnesty om demonstrationerna fortsätter.

Al Tmizi Aoni är glad över att socialdemokraterna och FN-föreningen ställer upp, men hade önskat att de gjort det tidigare.- Det är nästan för sent. Om vi börjat så starkt från början hade det kanske hänt något.

Han tycker inte att den svenska regeringen lyssnat hittills, men hoppas att den nu ska markera mot Israel.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons