Annons

23 miljoner satsas på Krinova

Krinova Science Park är en viktig länk mellan högskola och näringsliv. I helgen invigdes den under högtidliga former. Nu satsar kommunen 23 nya friska miljoner på en ytterligare utbyggnad i etapper.
Kristianstad • Publicerad 2 april 2001
Krinova Science Park är invigt. Högskolans prorektor Malin Irhammar och kommunalrådet Bo Kristiansson har precis klippt det blå bandet. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Krinova Science Park är invigt. Högskolans prorektor Malin Irhammar och kommunalrådet Bo Kristiansson har precis klippt det blå bandet. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Uppsluppen invigning. Krinovainvigningen blev en stundtals uppsluppen tillställning, precis som det skall vara när studenter finns med i bilden.
Uppsluppen invigning. Krinovainvigningen blev en stundtals uppsluppen tillställning, precis som det skall vara när studenter finns med i bilden.Foto: 

Högskolan i Kristianstad hade öppet hus i helgen. Där fanns allt från allmän information kring exempelvis kurser i pedagogik, psykologi och sociologi till föreläsningar om ”Humorn i undervisningen” och ”Rättspsykologi: Brottet, brottsoffret och brottslingen” plus mycket, mycket mer.

Det är en sida av den mångfacetterade högkvalitativa undervisning som bedrivs.

Annons

Sedan finns det en annan också, den som kanske är mer inriktad mot näringslivet.

Och där, som en viktig länk, existerar sedan två år tillbaka Krinova Science Park. Målet är att den skall vara en ”…mötesplats för Högskolan Kristianstad, dess studenter och näringslivet.” Och det är där som man skall kunna ”…omvandla ny kunskap och nya idéer till nya produkter, tjänster och företag med tillväxt och nya arbetstillfällen”, som det heter i programförklaringen.

Något som onekligen kan behövas i en tid då det kärvar rejält i en del av de storföretag som under årens lopp etablerat sig i kommunen, Nolato är bara ett av flera alarmerande exempel.

Därför kunde man också förstå att kommunens starke man Bo Kristiansson såg nöjd ut när han i helgen officiellt invigde ett Krinova som redan samlat ett 30-tal företag under sitt tak. –Krinova Science Park är Kristianstads kommuns största enskilda näringslivssatsning någonsin. Här finns en direkt koppling till högskolans spjutspetsområden och möjligheter till engagemang i gemensamma utvecklingsprojekt, deklararerade han bland annat, innan han tillsammans med Högskolans prorektor Malin Irhammar klippte det traditionella blågula bandet under ljudliga trumpetfanfarer från tillresta Bleckhornen från Lunds universitet.

Det intressanta är att man inte stannar där utan fortsätter utbyggnaden. 23 nya friska miljoner skall pumpas in i en fortsatt etappvis utbyggnad. Det handlar om att ge studenter möjligheter att starta företag under enkla former i en bra miljö, kalla det gärna för ”växthusmiljö”.

Det kommer att ske under nye vd: n Tommy Åhlanders överinseende. Nuvarande chefen Lennart Smidfelt som startade som projektledare och blev vd i somras, lämnar nu över stafettpinnen.

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons