Annons

24000 scouter anmälda till Rinkaby

RINKABY. 23919 personer. Så många hade anmält sig till det stora scoutlägret på Rinkabyfältet när den definitiva anmälningstiden gick ut i onsdags. –Men det fortsätter att komma in anmälningar. Det kommer nog att bli ett par tusen till, minst, tror David Bergkvist, skåningen som håller i anmälningsförfarandet.
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2001

Att lägret blir stort råder det nu ingen tvekan om. Sista anmälningsdagen hade cirka 1000 olika scoutkårer anmält sig. Av dem är 951 definitiva. Varav 17 från Kristianstadstrakten.

Men fortfarande strömmar anmälningarna in. Både från utlandet och här hemma. Och det ställer inte till något större problem.

Annons

–Nej, vi har sagt vi kan ta emot fram till och med siste maj. Men nu tar vi ut en extra anmälningsavgift. Om nu lägret blir på över 26000 personer… räcker det till?

–Vi har lagt ut sex olika stadsdelar på kartan, och varje stadsdel rymmer 4000-5000 personer. Men det finns en sjunde stadsdel, som det bara är att lägga in, ifall det blir så stort, säger David Bergkvist lugnt.

Även scouter har börjat använda sig av ny teknik. Så det var med viss glädje som den forne Eslövsbon David Bergkvist, till vardags systemtekniker i Stockholm, kunde konstatera att 99 procent av de svenska kårerna anmält sig till lägret via Internet. –Jag bytte server i början av veckan, tur var det för i tisdags ramlade det in 13000 anmälningar på en timme. Det blev tre i sekunden.

Däremot har inga utländska kårer fått anmäla sig via webben.

–Nej, vi vill vara helt säkra. Inte minst på att det verkligen är scouter som kommer. Så de fick anmäla sig på traditionellt sätt.

Av dem som nu anmält sig är 788 kårer svenska, 163 internationella, från i stort sett hela världen. –Vi har 18717 definitivanmälda svenska scouter, samt 3000 internationella scouter. De kommer nog att öka med ett par tusen till.

–Sedan har vi 2200 funktionärer som är anmälda, men där pågår fortfarande rekrytering. Vi räknar med att det blir cirka 3000 funktionärer.

Totalt sett kan det således röra sig om uppemot 27000 deltagare. Åldersmässigt fördelar sig de anmälda scouterna enligt följande:

Medföljande barn 0-5 år: 1 procent.

Medföljande barn 6-10 år: 2 procent.

Annons

Junior- och patrullscouter, 11-15 år: 49 procent.

Seniorer och roverscouter, 15 år och uppåt, 19 procent.

Ledare: 21 procent.

Könsfördelningen hittills visar att 45 procent är kvinnor, 55 procent män.

En genomsnittskår representeras av ungefär 24 deltagare, enligt anmälningarna.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons