Annons

25-åring gjorde 200 inköp med ogiltiga kontokort

En 25-årig man från Kristianstad lyckades runt årsskiftet 1998/99 övertrassera sina två kontokort i Kristianstads Sparbank med cirka 120000 kronor vid drygt 200 inköp på stormarknader och bensinstationer.
Kristianstad • Publicerad 22 september 2001

Tingsrätten har nu dömt mannen till villkorligt och 70 dagsböter för bedrägeri. Övertrasseringarna blev möjliga genom att Kristianstads Sparbank i samband med julhandeln 1998/99 hävde den spärr som normalt finns vid inköp på kontokort. Det innebar att kortbetalningar accepterades utan att någon kontroll gjordes av om det fanns pengar på kontot. Skälet till att spärren hävdes var, enligt den banktjänsteman som vittnade i rätten, att man ville undvika köer vid kassorna. Den 25-årige mannen nekade till brott. Han berättade för tingsrätten att han vid den tiden levde på socialbidrag, men väntade en insättning på cirka 200000 kronor på sitt konto. – Jag trodde att pengarna satts in och att det därmed fanns täckning för de inköp jag gjorde, hävdade mannen inför tingsrätten. Åklagare Bo Albrektsson påpekade dock att mannen exempelvis den 2 januari 1999 gjort 36 olika inköp för totalt omkring 15000 kronor, på en stormarknad och olika bensinstationer. Inköpen var vanligen på 700-800 kronor och gällde främst mat, kläder och cigaretter. Tingsrätten tycker det är anmärkningsvärt att mannen, som alltså levde på socialbidrag, slösat bort så mycket som 120000 kronor på småinköp under så kort tid. Han har inte heller förklarat varför han under en och samma dag i samma stormarknad gjorde så många som ett halvdussin inköp. ”Det naturliga hade varit att han handlat allt på en gång. Skälet till att han inte gjorde det kan mycket väl ha varit att han vid ett större inköp inte ville riskera att bli utsatt för kontroll”, skriver tingsrätten i domen. Tingsrätten noterar också att ett stort antal inköp gällt två cigarettlimpor, som sedan lätt kunnat avyttras. Det låg också mannen i fatet att han ännu, efter snart tre år, uppger att han inte fått de pengar som han väntade redan inför julen 1998, Sammantaget anser tingsrätten det ställt utom varje rimligt tvivel att mannen vid inköpen varit medveten om att han övertrasserat kontot. Straffet för bedrägeri kan bli fängelse, men tingsrätten stannade vid en villkorlig dom och dagsböter.lennart.svenezon @kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-18 55 86
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons