25 procent har valt familjeläkare

Närmare 43000 personer har valt familjeläkare i nordöstra sjukvårdsdistriktet. Det är ungefär en fjärdedel av befolkningen. Privata vårdgivare har kommit längre än vårdcentralerna och ligger i topp bland dem som registrerat flest val av familjeläkare.
Kristianstad • Publicerad 22 juli 2002

På privata Kristianstadskliniken har cirka 6200 personer valt läkare och strax efter kommer privata Göingekliniken i Hässleholm. Först på tredje plats kommer den första offentliga vårdgivaren, vårdcentralen i Åhus med drygt 4200 registrerade. Vissa vårdcentraler har tagit emot patienternas önskemål, men inte hunnit registrera dem ännu. – Datasystemet var inte klart förrän i mitten av juni och eftersom detta inte har något med medicinsk säkerhet att göra så är det inget vi prioriterar, förklarar Inga Svensson som är ansvarig läkare på Östermalms vårdcentral där bara 29 personer är registrerade idag. Hon säger att många har lämnat in önskemål, men att registreringen inte kan komma igång förrän efter sommaren. Situationen är likadan på Riksens Ständers vårdcentral, privata HälsoRingen i Bromölla och vårdcentralen i Broby. Till skillnad från de privata vårdgivarna har vårdcentralerna i Kristianstad inte bara ansvar för dem som väljer familjeläkare hos dem utan även för olistade invånare i ett visst område. – Det innebär merarbete för oss, säger Inga Svensson som tror att det kan vara en anledning till att privata vårdgivare har registrerat fler invånare än vårdcentralerna. Utanför Kristianstad har dock flera av de privata vårdgivarna också områdesansvar, som Göingekliniken i Hässleholm och HälsoRingen i Bromölla och Osby. Avtalen med de privata vårdgivarna var klara redan i januari, medan det dröjde till mars innan överenskommelsen med den offentliga primärvården var klar. Det kan också vara en förklaring till de privatas försprång enligt Tommy Nilsson som är informatör på distriktsnämndens kansli. Redan i en granskningsrapport som kom i slutet av maj konstaterades att skåningarna inte valt läkare i någon större omfattning och de som valt var personer som hade kontakt med sjukvården sedan tidigare. Det skiljer sig en hel del mellan sjukvårdsdistrikten i Skåne. I mellersta och sydvästra sjukvårdsdistrikten finns 15 procent av befolkningen registrerade, men även här kan det finnas fler som lämnat in önskemål om familjeläkare, men inte förts in i systemet. I nordvästra sjukvårdsdistriktet har familjeläkarsystemet redan använts i flera år. Helsingborgs stad ersatte det tidigare husläkarsystemet med familjeläkare redan 1994. Idag har 85 procent av befolkningen i distriktet valt familjeläkare. – Det man hoppas kunna nå är mellan 80 och 90 procent i hela Skåne, förklarar Skånes primärvårdsdirektör Ulf Swanstein. ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.