Annons

250 protesterade mot Gazakriget

Under parollerna "Rädda barnen i Gaza" och "Stoppa kriget" gick demonstrationståget från Söderportskolan till Domus. Arrangörerna räknade antalet deltagare till 250 personer.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2009
Palestinska Föreningen, Grön Ungdom, Kommunistiska Partiet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Vänsterpartiet och Ung Vänster stod bakom aktionen.
Palestinska Föreningen, Grön Ungdom, Kommunistiska Partiet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Vänsterpartiet och Ung Vänster stod bakom aktionen.Foto: 
Cirka 250 personer deltog på lördagen i en manifestation mot Israels offensiv i Gaza. Bilder: Lasse Ottosson.
Cirka 250 personer deltog på lördagen i en manifestation mot Israels offensiv i Gaza. Bilder: Lasse Ottosson.Foto: 
Ulf Johansson, Kommunistiska Partiet, var en av talarna.
Ulf Johansson, Kommunistiska Partiet, var en av talarna.Foto: 

Det var vid lunchtid på lördagen som demonstranterna samlades vid Söderportskolan i Kristianstad. "Stoppa Israels terror, stöd Palestina", "Stoppa bomberna mot barnen i Gaza" och andra budskap fanns på plakaten. De tågande skanderade "Bojkotta Israel", "Israel - mördare" och andra slagord.

En av deltagarna var Abdulla Allubabidi. Han kommer ursprungligen från Gaza. - Situationen i Gaza är mycket svår och det saknas mat, vatten och elektricitet. Israel, USA och länder i Arabvärlden kan stoppa kriget men gör det inte. Vi måste berätta för folket i Kristianstad, Sverige och resten av världen hur stort Gazas lidande är. Många civila dödas i bombanfallen, sjukhusen är överfulla och det råder akut brist på mediciner. Människorna i Gaza vill ha tillgång till ett arbete för att kunna försörja sig och leva i fred och frihet som alla andra, säger Abdulla Allubabidi.

Annons

En annan deltagare var 14-åriga Mahmoud Awad.

- Det är mitt land, civila människor dör och kriget måste stoppas, säger han och får medhåll från 16-åriga Arez Khalili.

- Det är bra att folk demonstrerar och gör en insats för det palestinska folket. Svenskar kan ge sitt stöd genom att skicka pengar, mat och vatten via Röda Korset, säger han.

Tillsammans med 15-åriga Sulah Ali bar de under manifestationen banderoller och flaggor.

- Vi var med på förra demonstrationen också. Och vi kommer att vara med på nästa, säger Sulah Ali.

Palestinska Föreningen, Grön Ungdom, Kommunistiska Partiet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Vänsterpartiet och Ung Vänster var organisationerna bakom aktionen.

- Vi gör det här för att visa vårt stöd för folket i Gaza. Vi menar att det som Israel gör är statsterrorism och det går inte att jämställa med Hamas. Vi visar vår avsky mot det som händer, säger Ruzica Stanojevic (v). Arrangörerna räknade antalet deltagare till 250 personer.

- Förra gången var det 200. Den här lördagen är det 250 och det är ganska bra uppslutning men det kan alltid bli ännu bättre, säger Ruzica Stanojevic.

På den öppna platsen framför Domus var det en manifestation med tal från arrangörerna. Hampus Algotsson från Grön Ungdom berättade om de stigande dödssiffrorna under Israels offensiv mot Gaza.

- 40 personer dör varje dag. En person i halvtimman har dött de senaste veckorna. Jag föreslår att vi, precis som under förra manifestationen, håller en tyst minut.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons