Annons

26 elever börjar på golfgymnasiet

ÅHUS. I morgon är det skolstart i Kristianstads kommun. För alla utom första friskolan som erbjuder gymnasieutbildning – golfgymnasiet i Åhus – som väntar tills på måndag. – Många av våra 26 elever har lång resväg och därför väljer vi att starta med en hel arbetsvecka, säger gymnasiefriskolans rektor Håkan Olsson.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2001

Håkan Olsson är bosatt i Malmö och samarbetspartnern Benny Sandberg i Lund. Lunds gymnasieskola är deras gemensamma arbetsplats, för Håkan som studierektor och Benny som lärare. I Åhus förverkligar de sin dröm om en fristående gymnasieskola för golfentusiaster. – Vi kör igång med 26 elever från 18 olika kommuner, säger Håkan Olsson och uppger Kristianstad, Hässleholm, Osby och Östra Göinge som några exempel. Bara tre elever är tjejer. – Och på det området måste vi bli bättre, säger gymnasiefriskolans rektor. Det bästa är med en någorlunda jämn fördelning mellan könen. Ingen av eleverna kommer från Åhus. – Det kan ju bero på att Åhusungdomarna alltid har tillgång till sin fina bana och duktiga tränare. Golfgymnasiets första kull är alla elever med högt satta målsättningar, både vad gäller golfspelandet och utbildningen. De börjar en treårig ekonomisk linje med golfinriktning och får tillbringa tre eftermiddagar i veckan på golfbanan i Åhus tillsammans med tränaren David Green. – Dels blir det individuell träning ihop med honom och dels får de spela på banan. Och det kan de ju göra så länge det är ljust… Den teoretiska undervisningen ska under tre förmiddagar bedrivas i brandstationens lokal, på gångavstånd från luncherna på Sånnaskolan och golfbanan. Alla fredagar tillbringar eleverna på ett företag tillsammans med sin mentor, antingen i hemkommunen eller inom Kristianstads kommun. – Det har inte varit problem att ordna plats på olika företag för någon av eleverna, säger Håkan Olsson. Också samarbetet med Högskolan i Kristianstad fungerar bra. På torsdagarna ska golfeleverna tillbringa sin tid där och ägna sig åt studier på olika teman, som till exempel idrott, mental träning och miljöekonomi. Den fristående gymnasieskolan har inte haft problem med att knyta behöriga lärare till utbildningen. – Nyfikenheten på att få prova någonting nytt tror jag är en bidragande orsak till att vi har klarat bemanningen på fem-sex personer, säger Håkan Olsson. I nuläget startar gymnasieskolan i Åhus med en klass. På sikt är det meningen att det ska bli tre och därmed ökar också möjligheten för lärarna att få heltidstjänster. – Det friskolan kan erbjuda sin personal är bland annat kortare kanaler från idé till beslut, säger rektorn. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons