3000 personer vill rösta om arenan

Nätverket för en folkomröstning om Kristianstad Arena har samlat in de 3000 namn som krävs. Nu planeras ett nytt upprop och ytterligare 3000 namn.
Kristianstad • Publicerad 28 december 2007

Fem procent av kommuninvånarna, det vill säga 3000 personer, har skrivit på uppropet om en folkomröstning om Kristianstad Arena. Det är vad som krävs för att saken ska tas upp i kommunfullmäktige.

– Intresset har varit stort och vi är i hamn nu. Vi stod utanför Domus i torsdags och fick snabbt in 100 namn bara på den stunden. Vi har dessutom fler listor som ska samlas in. Det har gått väldigt snabbt. Hade vi haft mer tid att vara ute hade vi säkert haft dubbelt så många namn, säger Anita Zieme, en av initiativtagarna till uppropet. Det mest intressanta med namninsamlingen har, enligt Anita Zieme, varit att både de som är för och de som är emot arenan har skrivit på.

– Många som skriver på är för, men de tycker inte att det är okej med finansieringen. Det är det de flesta har reagerat på. Man anser att det är för stora pengar utan att ha någon privat som går in. Majoriteten av de vi har pratat med tycker att arenan borde placeras i Hammar. Man reagerar också på driftskostnaderna. Blir det ett ja för en folkomröstning i kommunfullmäktige måste röstningen genomföras, men resultatet blir trots det endast rådgivande.

– Även om det blir en arena så har det här väckt folks medvetande. Jag har blivit positivt överraskad över att folk i Kristianstad har visat sådant intresse för politiken, att de har stannat upp i julruschen för att diskutera.

Nätverket satsar nu på att få in sammanlagt 6000 namn och i januari kallar man till ett nytt upprop.

– Det är för att visa att man verkligen borde se över det en gång till. Vi måste diskutera hur vi ska gå vidare och se hur övriga reagerar på att vi har fått ihop alla namnen.

Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina. alfredsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.