Annons

3G-master fortsätter att väcka starka känslor

Telemaster för mobiltelefoner väcker åter starka känslor.
Kristianstad • Publicerad 5 september 2003

En mast i Köpinge har lett till stora protester och kan komma att flyttas medan en mast i Horna får byggas trots protest från en elöverkänslig person.

Vid veckans möte med byggnadsnämnden blev det nej till bygglov för en telemast och en vända till i beslutsmaskineriet för två andra master.

Annons

Bygglovet för en telemast vid Horna bollplan sade nämnden ja till trots att en elöverkänslig kvinna har protesterat. Hon bor en kilometer från platsen och vill ha åtminstone fem kilometer till masten. Vidare ifrågasätter hon lämpligheten med att uppföra masten så nära ett ridhus och en bollplan. Stadsarkitektkontoret menar å sin sida att det varken är nära till bostadshus eller ett område där personer vistas hela tiden.

En telemast som planeras inom bebyggelse i Köpinge har väckt protester från hundratals personer via en namnlista. De anser att masten hamnar för nära bostäder, som närmast 65 meter, och de är oroliga för strålningen. Byggnadsnämnden tog till sig synpunkterna och ska föreslå byggaren Vodafone att placera masten 270 meter österut. Enligt byggaren är den tilltänkta masten till för att underlätta mobiltäckningen inom Köpinge efter klagomål om dålig täckning, bland annat från hemtjänsten. Med den tilltänkta placeringen vill man undvika att uppföra två master.

Ytterligare en telemast ska behandlas en runda till på nämnden.

Marken kring en planerad mast i Åsumstorp är föremål för en pågående översiktsplanering från kommunen för ett nytt bostadsområde, och en mast får inte försvåra nybebyggelse.

Nämnden vill därför höra med byggaren om inte ett tillfälligt bygglov för masten kan ges i upp till fem år.

En tilltänkt telemast på Sommarlust nekas bygglov. Masten är inte förenlig med detaljplanen för folkpark.

Marcus Haraldsson

044-18 55 53

marcus.haraldsson

@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons