Annons

41-årig aktiemäklare häktad

Tingsrätten häktade i går en 41-årig aktiemäklare från Kristianstad för att han orsakat en privatperson i Kristianstad och sin arbetsgivare förluster på drygt åtta miljoner kronor. Aktiemäklaren erkände inför häktningsdomaren att han förskingrat uppskattningsvis två miljoner kronor från en privatperson i Kristianstad åren 1994-99. Polisen menar dock att det snarare rör sig om 3,5 miljoner kronor som aktiemäklaren förbrukat på olika sätt.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2001

Däremot förnekar aktiemäklaren att han skulle gjort sig skyldig till något brottsligt när han under bara två månader spekulerade bort omkring sex miljoner kronor från sin arbetsgivare i Kristianstad.

Tingsrätten anser dock att han är på sannolika skäl misstänkt för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman.

Annons

Häktningen motiveras med risken att mannen på fri fot skulle kunna försvåra den pågående polisutredningen. Därför fick chefsåklagare Gertrud Holm också rättens tillstånd att hålla mannen isolerad från omvärlden.

– Det är ett mycket stort antal transaktioner som vi nu måste gå igenom och försöka bringa klarhet i, säger en av polisutredarna, Leif Svensson, på ekobrottsmyndighetens avdelning i Kristianstad. Tingsrätten gick i går också in med omedelbar kvarstad på upp till två miljoner kronor av mannens egendom för att säkerställa det krav som den drabbade privatpersonen redan reser mot honom och som hans arbetsgivare har möjlighet att återkomma med om åtal väcks för trolöshet.

Det var vid tiotiden i tisdags förmiddag som eko-polisen utan förvarning hämtade mannen till förhör på en adress i Kristianstad. Man gjorde också husrannsakan i hans bostad och på hans kontor.

Mannen konfronterades på polishuset med de två anmälningar som finns mot honom. Han förhördes därefter kortfattat. Chefsåklagare Gertrud Holm på ekobrottsmyndigheten i Malmö ansåg att misstankarna mot mannen var så starka att han skulle anhållas. Aktiemäklaren hade fått en känd Kristianstadsbos förtroende av att förvalta miljonbelopp för hans räkning.

Meningen var att pengarna skulle placeras i aktier och värdepapper.

Så småningom började mannen misstänka att allt inte stod rätt till. Nu har han fått bekräftelse på att aktiemäklaren har förbrukat, istället för att förvalta, hans pengar. Det rör sig, enligt polisen, preliminärt om så mycket som 3,5 miljoner kronor som mannen satt sprätt på. Mannen erkände, men det råder alltså delade meningar om beloppet.

Mannens arbetsgivare har också anmält att han skulle överträtt sina befogenheter och spekulerat bort preliminärt sex miljoner kronor. Den förlusten drabbar dock inte direkt någon av kapitalförvaltningsbolagets kunder. Förlusten uppkom i samband med att mannen under mars-april förra året spekulerade i ett stort antal korta terminsaffärer, affärer som slog snett när luften gick ur aktiehandeln och IT-bubblan började spricka på Stockholmsbörsen. Aktiemäkaren hade satsat på stigande kurser.

Han hävdar dock att alla affärer han genomfört har legat inom ramen för vad han hade befogenhet till. Arbetsgivaren påstår motsatsen. – Det är alltid svårt att bevisa trolöshetsbrott, så vi har mycket arbete framför oss, konstaterar utredaren Leif Svensson.

Mannen bestred genom sin offentlige försvarsadvokat Esbjörn Svensson, Kristianstad, åklagarens yrkande om häktning och menade att han varken kan eller vill försvåra utredningen, utan att allting finns på papper som polisen redan lagt beslag på.

Tingsrätten behövde dock ingen längre betänketid för att meddela häktningsbeslutet.

Annons

Det gäller två veckor framåt och måste sedan omprövas av tingsrätten om åklagaren efter den tiden fortfarande vill behålla mannen i häkte.

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons