50 anställda varslas på Bong

När Kristianstadsföretaget Bong Ljungdahl i går presenterade sitt delårsresultat för första halv-året i år informerade man också personalen om att 50 anställda varslas om uppsägning. I Kristianstad handlar det om 25 jobb som ska bort.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2004

– För de som drabbas är det katastrof, säger grafiska fackklubbens ordförande Eva Sethbring.

Men hon säger också att det inte var ett helt oväntat besked från företagsledningen. Att det skulle komma någon form av åtgärder var facket medvetet om. Men inte i den här storleksordningen. Bong Ljungdahl har i Kristianstad 142 kollektivanställda, nu varslar företaget 25 anställda om uppsägning, varav 23 grafiker och två tjänstemän.

– Det är aldrig roligt att behöva säga upp personal, men vi känner oss tvingade att genomföra de här åtgärderna nu, säger koncernchefen Anders Davidsson. Marknaden för papperskuvert har varit stadigt sjunkande de senaste fyra åren. Detta, tillsammans med svårigheter som Bong Ljungdahl haft med företagsförvärv i Tyskland och England, har lett till ett antal svåra år. Men Anders Davidsson tycker ändå att företaget har lyckats bromsa utförsbacken. Det verkliga rörelseresultatet för det första halvåret i år visar på en förlust på tretton miljoner kronor vilket kan jämföras med fjolårets femtio miljoner kronor i förlust under samma period.

Anders Davidsson förklarar att anledningen till det förbättrade resultatet är att företaget, trots tappade volymer, lyckats förstärka sina marginaler genom prishöjningar och bättre effektivitet. Dessutom har företaget valt bort en del, mindre lönsam, produktion.

Och det faktum att man blivit effektivare och tagit bort volymer gör att man också måste minska personalen. I koncernen som helhet är det 50 jobb som ska bort, varav alltså hälften på fabriken i Kristianstad.

I nästa vecka inleds förhandlingarna med facket och inom en månad hoppas Anders Davidsson att de är slutförda. Förutom i Kristianstad varslas 18 personer i Nybro, fem i Norge och två i Danmark. Bong Ljungdahl räknar med att kostnaderna för personalneddragningen blir omkring tolv miljoner kronor. Ungefär samma summa, 12-14 miljoner kronor, tror man att den årliga besparingen blir av åtgärden.

Koncernen har idag drygt 1400 anställda, omsättningen ligger på 1,9 miljarder kronor och företaget tillverkar vid sina fabriker cirka 15 miljarder kuvert årligen.

I sitt delårsbokslut gör företagsledningen bedömningen att marknaden för kuvert till administrativ post fortsätter att minska medan marknaden för direktreklamkuvert ska öka.

Per Erik Tell

044-18 55 00

per.erik.tell@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.