50-gräns på nya motorvägen

Del av nybyggda E 22 vid Hörby norra är sänkt till max 50 kilometer i timmen. Vägen byggdes nyligen klart som motorväg med 110-gräns.
Kristianstad • Publicerad 5 mars 2013
Vid Hörby Norra har hastigheten nu sänkts till 50.
Vid Hörby Norra har hastigheten nu sänkts till 50.Foto: 

Sänkningen är den senaste åtgärden för att dämpa hastigheten så att trafikanterna kan färdas på den nybyggda motorvägen utan fara.

Den nylagda motorvägen upp mot den likaledes nybyggda bron vid Hörby norra har nämligen drabbats av tjälskjutning. Ett gupp på flera centimeter finns mellan vägbana och brobana. Sedan det upptäcktes har hastigheten sänkts till 70 under cirka 100 meter.

– Vi har inga direkta belägg för att guppet har blivit större. Men i fredags gjorde vi den bedömningen att det inte räckte med 70 så att ingen trafikfara uppstår. Därför fann vi det säkrast att sänka till 50, säger Sofia Bremer, projektledare på Trafikverket.

Hur länge farten ska vara sänkt går inte att säga i nuläget.

– Så kort tid som möjligt, hoppas vi. Det kan vara så att det går tillbaka naturligt när tjälen går ur jorden. Vi har diskuterat om åtgärder ska göras på platsen, men det är svårt att göra något tillfälligt och få det att hålla.

Entreprenören Strabag gör just nu en utredning om vad som har hänt. Den skulle varit klar i förra veckan, men problemen är mer komplexa och utredningen har försenats.

– Alla Trafikverkets experter på konstruktion är också frågande till hur det här har kunnat uppstå, det finns inga typiska förutsättningar i teorin till tjälskjutning just där.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.