Annons

536 vikarier inom omsorgen

Ingen nyrekrytering av tillsvidareanställda är för tillfället planerad inom omsorgsförvaltningen. Trots att de i november 2000 fick komplettera med 536 årsarbetande vikarier. – Jag vet att vi har många vikarier. Siffran är alldeles för hög, säger Rolf Karlsson, personalchef på omsorgsförvaltningen.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2001

Inom omsorgsförvaltningen är cirka 2000 personer tillsvidareanställda.

Cirka 85 procent arbetar inom äldreomsorgen, de särskila boendena och hemtjänst. Resterande personal jobbar inom handikappsomsorgen och de administrativa uppgifterna.

Annons

Inom de kommande åren räknar förvaltningen, enligt Rolf Karlsson, med att rekrytera cirka 100 personer per år men det är till största delen ersättningsrekryteringar för folk som flyttar eller går i pension. Trots att den ordinarie personalen inte räcker till. Under november månad kallades 150 årsarbetande timanställda vikarier in , 265 årsarbetande månadsanställda, det vill säga när vikariatet är längre än tre månader. Dessutom fick redan befintlig tillsvidareanställd personal hoppa in på övertid och fyllnadstid motsvarande 121 årsarbetare. Den totala siffran hamnar på 536 heltidsarbetare för den aktuella perioden. På grund av frånvaro, menar Rolf Karlsson.

Den totala frånvaron, inklusive sjukdom, tjänstledighet och semester, under samma period var dock bara 460 årsarbetare. Det fanns alltså ytterligare 76 vikarier som inte vikarierade på grund av frånvaro. Vem vikarierade de för?

– Ja, det har jag svårt att svara på på rak hand, säger Rolf Karlsson. Men vi håller på att se över situationen och hur vi ska lösa detta. Jag tycker inte att den är bra. Men jag är inte förvånad över vikarieantalet. Jag är medveten om att vi har så många vikarier.

Han är också medveten om att det är dyrt med vikarier. De 76 som inte täckte frånvaron av den ordinarie personal kostade omsorgsförvaltningen drygt 22 miljoner kronor. Var de inräknade i budgeten?

– Delar är väl inräknande men absolut inte fullt ut, säger Rolf Karlsson.

Han menar att personalsituationen är en av anledningarna till att omsorgsförvaltningen inte klarade budgeten föregående år. – Vår kostym passar inte den budget vi har, säger han. Det måste vi se över.

Men vad de ska göra åt situationen kan han inte svara på i nuläget och inte heller förvaltningschefen Ann-Magreth Sjögren. Trots att siffrorna sett likadana ut hela år 2000. Då motsvarade antalet sammanlagda vikarietimmar 694 årsarbetande vikarier.

Bör man inte tillsvidaranställa fler om situationen konstant är likadan?

– Vi väger in detta när vi tittar på budgeten men det är ändå budgeten som styr. Vi kan inte bara anställa, säger Ann-Magreth Sjögren.

Rolf Karlsson menar att de tar problemet på allvar och att de bland annat har startat ett samarbete med arbetsförmedlingen för att hitta en lösning. Men han vill inte avslöja hur arbetet ska gå tillväga.

Annons

– Vi jobbar på det. Vi vill bland annat öka sysselsättningsgraden. Så att de som vill kan få jobba heltid, säger han. Och så att personalen kan känna sig trygg.

Fotnot:Årsarbetare är relaterat till den aktuella perioden och betyder att så många heltidsanställda behövs under perioden för att åstadkomma motsvarande insats i timmar och dagar.

terese.cristiansson@kristianstadsbladet

Av Terese Cristiansson 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons