Annons

54 mister jobbet på Swedish Meats

Svinproducenter i Östergötland lobbade för att svinslakten i Linköping skulle få vara kvar. Och lyckades. Svinslakten i Linköping behålls, medan en av svinslaktslinjerna i Kristianstad läggs i malpåse. 54 jobb försvinner. Och facken är starkt kritiska till Swedish Meats beslut. –Det här är inte företagsekonomiskt riktigt, säger Bo Blomdahl som är klubbordförande för Livs.
Kristianstad • Publicerad 15 mars 2001
Kritisk. Bo Blomdahl på Livs är mycket kritisk till beslutet att lägga ned den ena svinslaktslinjen.
Kritisk. Bo Blomdahl på Livs är mycket kritisk till beslutet att lägga ned den ena svinslaktslinjen.Foto: 
Frustrerad. Bengt Andreasson som är platssamordnare i Kristianstad är frustrerad över beslutet, eftersom anläggningen är den som har bäst prestanda i koncernen.
Frustrerad. Bengt Andreasson som är platssamordnare i Kristianstad är frustrerad över beslutet, eftersom anläggningen är den som har bäst prestanda i koncernen.Foto: 

Swedish Meats slaktkapacitet utnyttjas bara till 70 procent idag.

Anledningen är att antalet grisar som lämnas till slakt har minskat. Och det beror främst på två saker berättar Bengt P Gustafsson som är informationschef på Swedish Meats.

Annons

–Dels är det många svinproducenter som slutat de senaste åren, dels har vi fått en ökad konkurrens.

Swedish Meats har alltså sett sig tvingade att göra en översyn av verksamheten, och fattat ett beslut om att lägga ned en av de båda produktionslinjerna i Kristianstad, och behålla den produktionslinje som finns i Linköping.

Något som ska spara tio miljoner kronor.

–Man har vägt samman en massa faktorer och den samlade bilden är att tillförselläget, det vill säga hur man får grisar, är bättre i Mellansverige, säger Bengt P Gustafsson.

Beslutet förvånar och upprör Bo Blomdahl som är klubbordförande i Livs på Kristianstadsanläggningen.

–Fack och företag har tillsammans gjort en förstudie, där alla kalkyler pekade på att det mest ekonomiskt lönsamma var att behålla båda linjerna i Kristianstad. Och så gör man en kovändning som jag inte kan se beror annat än på att bönderna i Östergötland har påverkat styrelsemedlemmarna.

Bo Blomdahl har mycket svårt att tro att beslutet kommer att stabilisera koncernens ekonomi. –De har fattat ett beslut på felaktiga grunder. Östgötarnas argument är lokalpatriotiska och hade informationen läckt ut här nere, hade vi säkerligen fått bondeprotester i Skåne också.

Att bönderna i Östergötland har protesterat mot en tilltänkt nedläggning av svinslakten i Linköping bekräftas av Joachim Berglert som är ordförande i Östergötlands svinproducenter.

–Vi har också tunga argument för att göra det. Det fanns en risk att många av de stora svinproducenterna här skulle leverera någon annanstans, vilket är de ekonomiska skälen för att behålla Linköping, inte minst med tanke på att många svinproducenter i trakten satsar nu. Dessutom tappar ju inte Kristianstad all slakt som Linköping hade gjort. Men, i spåren av alla livsmedelsskandaler och debatter om djurhantering med mera, har allt fler konsumenter i Östergötland valt att köpa lokalt producerad mat, vilket är de östgötska svinproducenternas andra tunga argument.

–Vi har en livsmedelsaffär som köper fläskkött för 30 miljoner kronor om året, från en särskild gård, som man samarbetar med för att öka konsumenternas förtroende. Gården ordnar studiebesök med mera, och om inte slakten skulle fortsätta i Linköping ansåg inte livsmedelsaffären att de kunde garantera gårdsköttet till sina konsumenter, utan skulle i så fall köpa köttet eller upphandla slakten någon annanstans, säger Joachim Berglert.

Annons

Några tankar på att starta ett eget slakteri eller hot från de östgötska svinproducenterna om att göra det har dock aldrig förekommit enligt Joachim Berglert. Också platssamordnaren på Swedish Meats anläggning, Bengt Andreasson, i Kristianstad blev överraskad över beskedet. Frustration är ordet han använder om den uppkomna situationen.

–Vi är den anläggning som har bäst prestanda i koncernen, och är konkurrenskraftiga på nordeuropeisk nivå. Vi är det enda svenska slakteri som är godkända för att USA-export, och har en mycket hög kompetens.

Genom neddragningen finns det också en risk för att Kristianstadsanläggningen tappar i lönsamhet.

–Vi får en lägre volym, men kringkostnaderna finns ju kvar. Vårt slakteri är byggt för stora volymer kött.

Neddragningen innebär att antalet grisar som slaktas per vecka i Kristianstad, minskar från dagens cirka 19000 till 14000-15000 per vecka.

–Vår maxkapacitet ligger på 28000 grisar per vecka, säger Bengt Andreasson.

Eftersom Swedish Meats numera har en gemensam organisation även för marknadsföring, så kan Kristianstadsslakteriet inte göra någon egen kampanj för att locka fler leverantörer. Men Bengt Andreasson trots allt hopp om att det ska lösa sig på sikt.

–Får vi ordning på mul- och klövsjukeproblematiken så ska vi nog kunna få upp volymerna på nytt. Efterfrågan på griskött i Sverige och Europa ökar, vilket borde göra att producenterna satsar igen.

Det han är orolig över är att företaget tappar kompetens.

–De som jobbar här har haft lätt för att hitta andra jobb, och ska man öka kapaciteten igen så måste vi börja om och utbilda nya personer vilket kan ta tid, säger Kjell Andreasson.

Annons

Fotnot: Enligt Swedish Meats ska omstruk

tureringen inte medföra några problem med långa djurtransporter. Alla transporter ska klara åttatimmarsregeln.

carina.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons