54 nya platser inom Yrkesvux

Nästan tre miljoner och 54 utbildningsplatser inom Yrkesvux har landat i Kristianstads kommuns knä. Prioriterad grupp är arbetslösa ungdomar.
Kristianstad • Publicerad 16 april 2009

Skolverket har gjort en satsning på yrkesutbildning inom komvux de kommande tre åren.

För i år får Kristianstads kommun 54 platser, vilket motsvarar 2,7 miljoner kronor.

Skolverket har bland annat tagit hänsyn till hur stor arbetslöshet kommunen har när platserna, som ska räcka till hela Skåne Nordost-området, fördelats. – Vi ansökte om att komma med i projektet och vi tar gladeligen emot det vi fått, säger Radovan Javurek (FP) ordförande i integrations och arbetsmarknadsnämnden.

Han medger att 54 platser inte täcker hela det behov som finns, men anser att det är en bra början. Hur de ska se ut, var de ska finnas och vem som ska utföra utbildningen är dock ännu oklart.

– Självklart påbörjar vi en diskussion med barn- och utbildningsnämnden så snart vi kan. Men att bygga upp ett nytt C4 Arbetsmarknad är det inte fråga om. Inte alls.

– Nej, där hade vi främst praktikplatser som inte ledde till arbete. Detta är rena yrkesutbildningar som ska leda till arbete.

Utbildningar inom fordon, handel- och administration, hantverk, industri, livsmedel och vård står på önskelistan. Vem som kommer att erbjudas en plats är än så länge oklart. Men Radovan Javurek menar att de personer som redan har fallit igenom systemet och står längst bort från arbetsmarknaden ska prioriteras.

– Ungdomarna är oerhört viktiga och kommer att prioriteras. Ytterligare runt 100 platser kan komma att skapas via kommunala medel. Kursstart kommer att vara flexibel, men troligen drar flera kurser igång till hösten.

Om detta kan leda till att personer som blivit uppsagda inom C4 Arbetsmarknad åter får ett arbete vill Radovan Javurek låta vara osagt.

– Men detta är något helt nytt och har ingen koppling till hur det sett ut tidigare.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.