74 års tystnad blåstes ur mässingen

Tolv par nyputsade svarta lågskor håller takten på scen. Elva lika välputsade blåsinstrument blåser liv i Kristianstads konserthus medan de bestämda trummorna visar vägen genom en repertoar av åtta låtar. I lördags återuppstod Wendes Artilleriregementes musikkår efter drygt sjuttio års tystnad.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2001

År 1927 lades musikkåren ner efter beslut i 1925 års försvarsordning. Den hade då funnits i Kristianstad sedan 1802. När Hemvärnets musikkår i Kristianstad deltog vid nedläggningen av Wendes artilleriregementes nedläggning den 30 juni 2000 föddes idén om att återuppliva musikkåren. En resa till Militärmusikarkivet i Strängnäs och saken var klar. – Notorna med alla arrangemang hade sänts dit 1927 då kåren lades ner, säger Göran Klevås som är pressofficer i Hemvärnets musikkår. Det är musiker från hemvärnets kår som ingår i Wendeskåren. De pampiga tongångarna från allt ifrån marschmusik till vals. Allt framfördes med militär musikalisk precision under ledning av musikkapten Torbjörn Bengtsson. Den åtta låtar långa repertoaren var mycket uppskattad av de omkring 130 besökarna. Två av dem kom ända från Killeberg norr om Osby. – Det är ju nytt det här med Wendes så vi fick åka hit och lyssna, säger Axel Jeppsson. Hans bror Erik Jeppsson håller med. De är intresserade av militärmusik och brukar åka runt i Skåne och Småland om det är något på den fronten som lockar. I lördags var det de nygamla musikarrangemangen som lockade. Per Hansson och Linda Andersson hade också lockats till konserten. Per har två bröder som spelar i orkestrarna. – Jag har en bred musiksmak. Jag är uppväxt i dansbandsmusikmiljö men lyssnar på det mesta och nu även på militärmusik. Det livar upp tillvaron lite, säger Linda Andersson som tog tillfället i akt att följa med pojkvännen Per Hansson till konserten. Efter Wendeskårens framträdande och en liten paus var det dags för den 34 man starka hemvärnskåren att inta scenen. Även deras framträdande – som bjöd på allt från Georg Friedrich Händel till Andrew Lloyd Webber – uppskattades. Pressofficer är nöjd med båda orkestrarnas repertoar. Han ser fram emot liknande arrangemang. – Vi skall bygga in Wendeskåren som en naturlig del i våra framtida musikarrangemang, säger han. Hemvärnskåren brukar ge en höst- och en vinterkonsert. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-185580
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.