90 hushåll om dagen blir utan sotning

Kristianstad • Publicerad 15 maj 2003

– Tur att strejken sker denna årstid för nu eldar man nästan bara för att få varmvatten. Om det varit vinter hade antalet skorstensbränder antagligen ökat, säger skorstensfejarmästare Hans-Erik Lundquist.

Han kontor är öde för tillfället. Samtliga skorstensfejare (sotare) är medlemmar i Kommunal, och de enda som arbetar är den administrativa personalen, skorstensfejarmästaren och hans ställföreträdare. – Jag kan ta hand om akuta fall, men min ställföreträdare är helt sysselsatt med besiktningsverksamheten som är hans arbetsuppgift, säger Lundquist.

Anledningen att skorstensfejarmästaren själv kan ta sig an akuta fall är att han även i vanliga fall gör detta.

– Facket godtar det eftersom jag sedan länge försökt rationalisera bort mig från kontorsarbetet och är ute och sotar, säger han. Eftersom skorstensfejarnas arbete hos villaägarna planeras i förväg har Kristianstads Sotnings AB fått skicka ut osäkra besked till sina kunder. Alla som fått meddelande om förestående sotning har fått veta att i det fall strejken bryter ut kommer de att få en ny tid.

– Och för företagets skull måste jag boka in sotning i nästa vecka. Jag kan inte stå här utan uppgifter till min personal om de skulle komma tillbaka i nästa vecka, Säger Hans-Erik Lundquist.

Uppskattningsvis utför sex skorstensfejare 15 villasotningar per dag.

Eva Emmelin

Kristianstad Uppskattningsvis 90 hushåll om dagen blir utan sotning på grund av den pågående strejken.
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.