A-kassan, Vin & Sprit och kollektivavtal var melodin

Löftet om att föra tillbaka a-kassan till 80 procent och kritiken av försäljningen av Vin & Sprit drog ner applåder när riksdagsmannen Anders Karlsson höll förstamajtal på Sommarlust.
Kristianstad • Publicerad 1 maj 2008
Socialdemokraterna tågade genom Kristianstad. Bild: Willy Alm
Socialdemokraterna tågade genom Kristianstad. Bild: Willy AlmFoto: 

När vänsterns, syndikalisternas och kommunisternas skanderande tåg närmat sig korsningen Östra Boulevarden-Nya Boulevarden svängde socialdemokraternas musikkårsledda tåg in på samma gata med omkring 200 personer.

Medan vänsterns tåg gick en sväng i centrala Kristianstad och tillbaka till Domustorget vandrade socialdemokraterna vidare mot Sommarlust, där klungor av folk stod och väntade. Enligt socialdemokraterna deltog 600 personer i hela förstamajfirandet.

På plakaten i tåget stod budskap som "Utveckla CSK - ingen avlövning", "Fri sjukvård för barn" och "Mindre grupper i förskolan". På Sommarlust förklarade arbetarekommunens tillförordnade ordförande Henry Larsson att partiet säger nej till fritt vårdval och utförsäljning av AB Kristianstadsbyggen, men ja till ökat inflytande i vården. Det kommer att bli delar av det nya program för Kristianstad som socialdemokraterna håller på att utarbeta.

- Det blir upptakten till valrörelsen 2010, säger Henry Larsson.Efter att ha analyserat vad som gick snett i förra valet har socialdemokraterna kommit fram till vad de måste göra för att få fler röster nästa gång.

- Jag tror att vi behöver vara tydligare utåt och synas bland människor. Vi blev förknippade med makten, inte med folket i förra valet. Vi hade många aktiva som jobbade på de stora arbetsplatserna tidigare. Nu måste vi möta medborgarna på ett annorlunda vis, i butiken eller var det än är, säger riksdagsmannen Anders Karlsson från Landskrona.

I sitt förstamajtal på Sommarlust talade han om att a-kassenivån ska tillbaka till 80 procent om socialdemokraterna vinner nästa val och kritiserade regeringens försäljning av Vin & Sprit.

- Var vodkan produceras, i Sverige eller Frankrike eller någon annanstans, har ingen betydelse för Pernod Ricard. Det är vinstintresset som styr.Att regeringen sänkt skatter för 100 miljarder snart kallar han för en orättvis politik, eftersom "den ger till de rika och tar från de mindre välbeställda".

Både Anders Karlsson och Skåneordföranden Heléne Fritzon, som höll tal i Bromölla, lyfte fram Vaxholmsmålet. Socialdemokraterna i Skåne kräver att regeringen ger garantier för att kollektivavtalet ska finnas kvar, innan Sverige säger ja till ett nytt EU-fördrag.

- För att citera vår ordförande Heléne Fritzon, "vi är positiva till fördraget, men det måste stå fullständigt klart att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk mark och att facket ska kunna vidta stridsåtgärder för att hävda dem", sade Anders Karlsson i sitt tal.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.