ÅÅ till val med badhus – igen

Åhuspartiet går ännu en gång till val med badhus i Åhus som en av sina profilfrågor.
Kristianstad • Publicerad 5 september 2014
Kjell-Erik Ståhl, 68, och toppnamnet Jan Olsson, snart 56, får stå för vad Jan Olsson betecknar som en generationsväxling i Åhuspartiet. ”Vi jobbar oss ner i åldrarna”, säger Jan Olsson.
Kjell-Erik Ståhl, 68, och toppnamnet Jan Olsson, snart 56, får stå för vad Jan Olsson betecknar som en generationsväxling i Åhuspartiet. ”Vi jobbar oss ner i åldrarna”, säger Jan Olsson.Foto: Foto: Tommy Svensson

– Vi kommer inte att droppa den frågan, säger Jan Olsson, förstanamn på partiets lista i kommunalvalet.

Att frågan fortfarande lever beror enligt honom och partikamraten Kjell-Erik Ståhl på att de säger sig ha fått ett löfte av Pierre Månsson (FP) att badhuset ska finnas med i kommunens nästa investeringsplan, som börjar gälla 2020.

– Nu tror vi på det här löftet, vilket innebär att badhuset ska vara byggt ett par år in på 2020-talet, säger Kjell-Erik Ståhl. Sedan är ju problemet att det kan bli en annan politisk majoritet som driver igenom investeringsplanen ...

Vägar in och ut

Bland de an dra frågorna som partiet prioriterar i valprogrammet finns transportvägar in till och ut ur Åhus. Där finns bland annat en upprustning av järnvägen mellan Kristianstad och Åhus, vägen västerut till E 22/Nöbbelöv, cykelbanor och en komfortbusslinje.

Naturvärden i Åhus

Partiet värnar också Åhus naturvärden.

– Här blir vi utsatta för attacker emellanåt. En sådan är planerna på att exploatera Östra Äspet, säger Kjell-Erik Ståhl. Enstaka villor är väl en sak, men flerfamiljshus säger vi blankt nej till. Vi måste värna hamnen.

I stället vill partiet se tre 15-våningshus i närheten av golfbanan. Åhuspartiet säger sig ta del i alla frågor i Kristianstads kommun. Trots det rör partiets förslag framför allt Åhus.

– Så är det. Åhus är ju en av tätorterna utanför Kristianstad, säger Kjell-Erik Ståhl. Men när det gäller balansen mellan huvudorten och tätorterna ser vi lika mycket till Tollarps intressen.

– Det som bär frukt för oss fröar också av sig till de andra tätorterna, kompletterar Jan Olsson.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.