Åberg granskas igen

Trots att Åhusföretagaren Bengt-Åke Åberg nu avtjänar sitt fleråriga fängelsestraff är han och hans företag föremål för skattemyndighetens granskningar. Även dottern Michelle har dragits in i skattehärvan.
Kristianstad • Publicerad 22 december 2007
Bengt-Åke Åberg, Åhus, dömdes förra året till fängelse för bland annat grovt skattebrott. Här på väg in i polishuset i Kristianstad tillsammans med kammaråklagare Marianne Forsström i samband med häktningen i april 2006. Bild: Tommy Svensson
Bengt-Åke Åberg, Åhus, dömdes förra året till fängelse för bland annat grovt skattebrott. Här på väg in i polishuset i Kristianstad tillsammans med kammaråklagare Marianne Forsström i samband med häktningen i april 2006. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

– Vi gör emellanåt uppföljningar av tidigare revisioner för att se om företagen sköter sig. Resultatet denna gång visar att de inte gjort det, säger Skatteverkets representant.

Skatteverket har tidigare begärt betalningssäkringar på Åbergs tillgångar. Men inte denna gång. Tingsrätten dömde i maj 2006 Reabs ägare, Bengt-Åke Åberg, Åhus, till tre och ett halvt års fängelse och fem års näringsförbud för bland annat grovt skattebrott. Bengt-Åke Åberg dömdes för att han försökt undanhålla totalt 13 miljoner kronor i inkomstskatt, moms och arbetsgivaravgifter. Han avtjänar för närvarande sitt straff på Kriminalvårdsanstalten i Kolmården, Sveriges största öppna anstalt. Där sitter framför allt personer som dömts för ekonomiska brott. Enligt anstaltens hemsida ägnar internerna dagarna åt fastighetsskötsel, tvätt, städning, snickeri och trädgårdsskötsel.

Hustrun, Arlene Malmberg Åberg, dömdes samtidigt till ett års fängelse för delaktighet. Hon överklagade, och när domen föll i hovrätten i juni i år hade påföljden stärkts. Straffet sattes till 18 månaders fängelse. Dessutom fick även Arlene Malmberg Åberg också ett femårigt näringsförbud. Hon har tillsammans med sin advokat begärt prövningstillstånd i högsta domstolen, som ännu inte bestämt sig.

Eftersom domen därför inte vunnit laga kraft driver Arlene Malmberg Åberg tillsammans med sin 24-åriga dotter de båda företagen Rör- och elentreprenad i Åhus AB (moderbolaget) och Rörentreprenad i Åhus AB (Reab) vidare. Dessutom har de båda bildat ytterligare tre bolag, AB Ostkusten 2007, 2008 och 2009.

Men trots att Bengt-Åke Åberg i mars 2005 skrev över samtliga aktier i Rör- och elentreprenad i Åhus AB, som i sin tur äger Reab, anser Skatteverket att Bengt-Åke Åberg fortfarande är att betrakta som företagsledare.

Det har betydelse i Skatteverkets uppföljningsgranskning av Åbergs och företagen. De inkomster på nästan 1,3 miljoner kronor som skatteverket lägger på dotterns deklarationer för inkomståren 2005 och 2006 blir därför inkomst av kapital (som aktieägare), inte inkomst av tjänst. Men även Bengt-Åke Åberg påverkas igen. Skatteverket har upptäckt att han låtit Reab betala hela kostnaden för den konsult, Tomas Taxman AB, som anlitades som hjälp i skatteprocesserna och målen om betalningssäkring.

Skatteverket anser att 75 procent av summorna på de fakturor som Reab har betalat Taxman egentligen avser kostnader för hjälp till Bengt-Åke Åberg personligen. Därför höjs Åbergs inkomst av tjänst med sammanlagt 291562 kronor under åren 2004 till 2006. Dessutom får han betala ett skattetillägg på 40 procent av den nya skatten.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti. stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.