ABK stänger sopnedkast i tre fastigheter

Kristianstad • Publicerad 17 augusti 2004

AB Kristianstadsbyggen har den senaste tiden stängt av sopnedkasten i tre fastigheter i centrala Kristianstad. Anledningen är att personalen på Kristianstads Renhållnings AB (Krab) inte längre accepterar den arbetsmiljö som det innebär att tömma sopnedkast.

– Man kan inte garantera vad som finns i sopnedkastet. När sopsäcken lossas kan vad som helst ramla ner på renhållningspersonalen. Det kan röra sig om både vassa föremål och mindre trevliga saker i flytande form som kan komma över en, säger Krabs vd Sven-Jörgen Persson. ABK har därför stängt sopnedkasten på Östra Storgatan 4-10, Södra Kaserngatan 18 och Fortunavägen 1 A-C.

– I stället har vi placerat soptunnor på gårdarna, säger områdeschefen i Innerstaden Kristian Jägenmark.

En lösning han och resten av ABK inte är nöjda med.

"Ett av de största problemen för ABK är att Kristianstads kommun inte bestämt hur många fraktioner sophanteringen i framtiden skall sorteras i. Det är därför svårt att projektera och bygga lämpliga sophus" skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Att bygga ett sophus kostar 200000 kronor, vi kan inte göra sådana investeringar när vi inte vet hur det ska bli, säger Jägenmark.

Det innebär också att stora delar av Kristianstad tätort helt saknar källsortering, vilket även gäller de övriga bostadsbolagen.

– Det går inte att lösa förrän kommunen har en lösning, säger Jägenmark. Den lösningen väntas föreslås under hösten, då kommundirektörerna i Hässleholm, Östra Göinge, Osby och Kristianstad ska lägga fram ett förslag på hur avfallshanteringen ska kunna samordnas i de fyra kommunerna.

– Arbetet pågår men vi väntar delvis in resultatet av den konsultutredning av Krab som just börjat och som ska vara klar under hösten. Det är vår absoluta ambition att få fram ett material så snart som möjligt, säger Kristianstads kommundirektör Agne Furingsten.

Eva Emmelin

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.